Curator Albeco wijst beschuldiging af

Het belang van de beleggers is het beste gediend met de uitvoering van de vonnissen die tot nu toe zijn uitgesproken in de zaak rond het malafide, gefailleerde diamantbeleggingsfonds Albeco.

Dit is het commentaar van curator mr. H. Overes van Albeco Nederland op nieuwe beschuldigingen van Albeco Europe Holding in Luxemburg. Albeco Europe zei gisteren dat mr. Overes een rechterlijke beslissing over een beslag op 500 diamanten “aan zijn laars gelapt had” door doelbewust stenen aan het beslag te onttrekken.

Albeco Europe en directeur H. Nijenhuis kunnen het schrijven van nieuwe, ingewikkelde brieven vanuit Luxemburg beter achterwege laten en betalen wat zij volgens rechterlijke uitspraken schuldig zijn, aldus Overes.

In totaal gaat het dan om 45 miljoen gulden, en daarmee “zou er meer dan voldoende geld zijn om alle gedupeerden schadeloos te stellen.”

Directeur H. Nijenhuis van Albeco Europa schrijft dat de onderneming op 6 september beslag heeft laten leggen op “500 aan haar toebehorende, loepzuivere diamanten met een waarde van minimaal 10 miljoen gulden voor haar ruim 350 beleggers aan wie deze diamanten in onderpand zijn gegeven”.

Hoewel Overes op de hoogte was van het beslag, aldus Nijenhuis, ging hij door met het overhandigen van de diamanten aan de gedupeerden. Overes wijst er echter op dat de Groningse rechter het beslag via Den Haag, niet heeft toegestaan. “Met een beslaglegging zouden beleggers ook hun onderpanden kwijt zijn.”, zei hij vorige week al.

Albeco Nederland beloofde in 1995 een rendement van 13,5 procent per jaar op beleggingen in ruwe diamanten. Enkele honderden mensen stapten in het fonds voor in totaal ruim 20 miljoen.