CDU blijft de grootste partij in Nedersaksen

BONN, 16 SEPT. De christendemocratische CDU van bondskanselier Helmut Kohl hebben hun positie als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen gisteren in de Noordduitse deelstaat Nedersaksen gehandhaafd. Bij de verkiezingen mochten voor het eerst 16- en 17-jarigen meedoen. Grote winnaar werden de Groenen.

Het CDU kreeg 41,6 procent van de stemmen, een verlies van 1,4 procent vergeleken met de verkiezingen van vijf jaar geleden, zo blijkt uit het voorlopige eindresultaat. De sociaaldemocratische SPD van regerend minister-president Gerhard Schröder verloor 1,6 procent, en kwam uit op 38,5 procent van de stemmen.

De Groenen, verenigd in Bündnis 90/Die Grünen, kregen 9 procent en boekten daarmee 2 procent winst. De liberale FDP, in Bonn coalitiepartner van de regering-Kohl, deed het slecht. De partij verloor 1,2 procent en behaalde 4,6 procent.

Christian Wulff, voorzitter van de CDU in Nedersaksen, zei tevreden te zijn met het resultaat. Hij gaf toe dat zijn partij te lijden had gehad van de bezuinigingen op ziektegeld en pensioenen waartoe het kabinet in Bonn heeft besloten.

CDU-vertegenwoordigster Rita Pawelski, die graag de nieuwe burgemeester van Hannover wil worden, een van de grote steden in Nedersaksen, was zichtbaar teleurgesteld. “Het debat werd geheel beheersd door de bezuinigingen”, zei ze in een reactie op de televisie. Minister-president Schröder (SPD) liet weten niet ontevreden te zijn. Zijn partijgenoot burgemeester Herbert Schmalstieg van Hannover weet het verlies van zijn partij aan de opkomst van de Groenen.

De winst van de Groenen is vooral toe te schrijven aan de 150.000 jonge kiezers van 16 en 17 jaar, zo blijkt uit onderzoek. De opkomst van de jongeren was echter laag; slechts de helft van hen bracht zijn stem uit. Nedersaksen, dat aan Nederland grenst, telt bijna 7,5 miljoen inwoners. Het is de enige deelstaat waar jongeren naar de stembus mogen. Voor het eerst deden de Groenen mee in alle gemeentes.

De verkiezingen werden vol spanning tegemoet gezien. Vooral in Hannover, waar de SPD sinds vijftig jaar onafgebroken de burgemeester levert. SPD-burgemeester Schmalstieg is er al 24 jaar aan de macht. Nadat de meerderheid van de stemmen was geteld, bleek dat Schmalstieg weliswaar voorlag op zijn christendemocratische uitdaagster Rita Pawelski, maar hij bleef beneden de vijftig procent. Op 29 september volgt een nieuwe ronde waarbij direct gekozen kan worden tussen de twee kandidaten.

    • Michèle de Waard