Bosniërs kozen vier of zelfs vijf keer

De 2,3 miljoen kiezers in Bosnië (de 640.000 vluchtelingen buiten Bosnië hadden al eerder gestemd) hebben zaterdag niet één maar vier - de Serviërs onder hen zelfs vijf - stemmen uitgebracht.

Ze kozen:

- het staatspresidium van drie leden, een moslim, een Serviër en een Kroaat, die twee jaar aanblijven en die rouleren voor het voorzitterschap (en dus de functie van nominaal staatshoofd).

De belangrijkste kanshebbers zijn de huidige president Alija Izetbegovic bij de moslims, Kresimir Zubak bij de Kroaten en Momcilo Krajisnik bij de Serviërs;

- het Huis van Afgevaardigden, met 42 leden: 28 moslims en Kroaten en 14 Serviërs. Beslissingen van deze kamer van het overkoepelende Bosnische parlement kunnen door een minderheid van eenderde - 14 leden - worden geblokkeerd; Bosnië krijgt naast dit Huis van Afgevaardigden nog een senaat, de zogenoemde Kamer der Volkeren, met vijftien leden (vijf moslims, vijf Serviërs en vijf Kroaten), die later zullen worden gekozen door de leden van de provinciale raden.

- twee regionale parlementen, namelijk:

het parlement van de moslim-Kroatische federatie, met 140 leden;

en het parlement van de Servische Republiek in Bosnië, met 140 leden;

- kantonale (provinciale) raden.

De verkiezingen voor de gemeenteraden zijn wegens de talrijke onregelmatigheden bij de kiezersregistratie uitgesteld; zij worden mogelijk in november gehouden.

De Bosnische Serviërs hebben verder een president en een vice-president gekozen. Belangrijkste kandidaat voor het presidentschap: Biljana Plavsic, van de SDS, de partij die tot voor kort door Radovan Karadzic werd geleid.

Vandaag worden de eerste voorlopige uitslagen verwacht. Ed van Thijn geeft eveneens vandaag als chef van de OVSE-waarnemers zijn oordeel over het verloop van de verkiezingen. Morgen of woensdag wordt de einduitslag van de verkiezingen om de drie zetels in het staatspresidium bekend. Tussen woensdag en volgende week dinsdag volgen de definitieve uitslagen van de drie verschillende parlementsverkiezingen. Op of omstreeks 25 september maakt de chef van de OVSE-missie in Bosnië, Robert Frowick, bekend of de verkiezingen geldig zijn, rekening houdend met het oordeel van Van Thijn. Voor eind deze maand gaan de drie leden van het staatspresidium naar New York om zich in de Algemene Vergadering van de VN voor te stellen.