Bedrijfsleven heeft weinig haast met Euro

DEN HAAG, 16 SEPT. Negen van de tien Nederlandse bedrijven doen organisatorisch nog niets aan de komst van de Euro. De meeste denken nog tijd genoeg te hebben of weten niet wat ze moeten aanpassen. De helft klaagt over gebrek aan informatie en duidelijke signalen uit de politiek.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt dit op uit een steekproef onder meer dan tweehonderd bedrijven uit alle sectoren en van verschillende grootte. Volledige invoering van één Europese munt is voorgenomen voor uiterlijk 1 januari 2002. Het betalingsverkeer per computer gaat al drie jaar eerder van start.

Het onderzoek geeft aan dat slechts 8,3 procent van de bedrijven zich daadwerkelijk voorbereidt op de komst van de Euro. Enkele hebben al nieuwe muntautomaten besteld of zijn bezig computers aan te passen. Het gaat vooral om grotere bedrijven in de industrie, het vervoer en de zakelijke dienstverlening. Bouw, handel en land- en tuinbouw lopen achter.