Artus beste prozadebutant

DORDRECHT, 16 SEPT. De 26-jarige schrijver Russell Artus heeft de Debutantenprijs 1995 in de categorie proza gewonnen met de verhalenbundel Zonder wijzers. De prijs, 10.000 gulden, is in Dordrecht uitgereikt.

De vakjury voor de Debutantenprijs 1995, een initiatief van de Stichting Perspektief in Dordrecht, koos vorig jaar vijf titels die werden genomineerd. Behalve het winnende boek waren dat Kus me kus me kus me van Michel Boll, Blauw metaal van Christine Otten, De eeuwige jachtvelden van Nanne Tepper, Twee vreemden in een bootje van Max Niematz.

Artus' debuut, een indringende en gecompliceerde familieroman, werd door de jury als een integer en mysterieus boek omschreven. Artus noemde het meest essentiële uit zijn roman “de relatie die de zoon met vader en moeder heeft en vooral zijn zoektocht naar de belangrijkste eigenschappen van zijn vader”.

Vorig jaar maart werd de Debutantenprijs voor het eerst uitgereikt en gewonnen door Anne Enquist met Het meesterstuk. In november 1995 legde de zeskoppige vakjury tijdelijk haar werkzaamheden neer omdat Stichting Perspektief in financiële moeilijkheden verkeerde. Na tussenkomst van de Dordtse cultuurwethouder ging de jury weer aan het werk. Tot 2000 wordt het initiatief door de gemeente Dordrecht ondersteund. Verder krijgt de stichting ondersteuning van bibliotheken, het ministerie van OC en W en de Nederlandse Taalunie.