Arie Haan staat bovenaan met behoudend Feyenoord

ENSCHEDE, 16 SEPT. Consolideren, controleren of organiseren. Trainer Arie Haan verwoordde de defensieve speelstijl van Feyenoord al naar gelang de vraagstelling. Voor het hok liggen, sprak doelman Ed de Goey over de zesmansachterhoede in de tweede helft. Dichtspijkeren, was de terminologie van Jean-Paul van Gastel, de spelverdeler die Feyenoord gisteren vlak voor rust aan de 1-0 overwinning had geholpen tegen FC Twente.

Van Gastel zegt de dingen recht voor zijn raap en blijkt ook nog eens heel doelgericht te kunnen schieten. Met een prachtige wreeftrap verraste hij doelman Sander Boschker bij de eerste paal. “Een van de 35 cornervarianten”, grapte trainer Arie Haan na afloop. De coach had reden om vrolijk te zijn. Na zes wedstrijden gaat Feyenoord aan de leiding in de eredivisie, met één punt voorsprong op PSV en zes punten meer dan Ajax.

Van Gastel gaf ruiterlijk toe dat Feyenoord heel verdedigend had gespeeld. Steeds verder liet hij zich terugzakken, steeds vaker liep hij zijn verdedigers voor de voeten. Hij is van origine een spelverdeler die furore maakte bij Willem II. Bij zijn nieuwe werkgever krijgt hij de opdracht zo veel mogelijk tegenstanders voor de voeten te lopen. Net als zijn maatje Kees van Wonderen, wiens talent voorlopig alleen op de training te bewonderen valt. Alle creatieve spelers schikken zich bij Feyenoord naar de behoudende speelwijze van hun trainer.

Haan sprak na afloop over een stukje discipline, een stukje geduld, een stukje moed en een stukje vertrouwen. Met andere woorden: Feyenoord had er goed aan gedaan weinig risico's te nemen tegen FC Twente. “Het was niet om over de daken te schreeuwen, maar we hebben met overgave gespeeld. Weinig kansen weggegeven en zelfs uitzicht gehad op meer doelpunten. Door dit soort wedstrijden krijgen de jongens meer vertrouwen en daar moeten we heel zuinig mee omgaan.”

Feyenoord staat bovenaan, wie had dat een maand geleden voor mogelijk gehouden? Zelfs de vaste supportersschare had zijn wantrouwen uitgesproken na de matige oefencampagne. De oude leuze Arie Haan die gaat eraan rijmt wonderwel op de nieuwe leuze Arie Haan staat bovenaan. Het legioen neemt het defensieve spel voor lief. Zolang Feyenoord zich op de ranglijst weer kan meten met PSV en Ajax, hoeft de trainer weinig te vrezen.

In Rotterdam is men gewend aan krachtvoetbal, met countervoetbal heeft het legioen zich nooit kunnen identificeren. Zes verdedigers telde Feyenoord in de tweede helft, met De Goey in zevende stelling. Hij heeft vertrouwen in zijn veldspelers. “Vorig jaar lieten we achterin veel steken vallen. Nu staat er echt een blok voor me. Daarom voel ik me momenteel zo sterk. Ik wil niet zeggen dat het resultaat heilig is, maar de ranglijst spreekt boekdelen, lijkt me zo.”

Haan heeft nog gevoetbald onder de hoede van de Kroaat Tomislav Ivic een van de uitvinders van het countervoetbal. Ivic durfde Ajax en Anderlecht in de jaren zeventig met anderhalve spits te laten spelen. Haan durft Feyenoord twee decennia later op dezelfde leest te schoeien. Hij heeft in zijn lange loopbaan veel prijzen gewonnen en voorspelde bij Feyenoord nieuwe successen. Na elf maanden krijgt hij het gelijk steeds meer aan zijn zijde.

Hij is als trainer geschoold in België en Duitsland, waar de aanval lang niet altijd de beste verdediging is gebleken. Haan hecht geen waarde aan de Nederlandse voetbaldoctrine, die zweert bij buitenspelers en opkomende libero's. Hij geeft het middenveld meer gewicht, zoals de meeste landenploegen tijdens het Europees kampioenschap. Vlak na zijn aanstelling sprak hij weliswaar over de waarde van het publiek, uiteindelijk draait het spel om de punten en de knikkers.

Haan heeft de tijd gekregen een geheel nieuw elftal samen te stellen. De rotte appels - spelers die het niet zo nauw namen met de discipline - werden één voor één van de hand gedaan. Na een aarzelend begin heeft het vernieuwde Feyenoord zijn draai gevonden. De verdediging laat zelden een steek vallen, met Ronald Koeman als rots in de branding. Het middenveld straalt allure uit, met drie technisch vaardige spelers. Alleen de voorhoede ontbeert kracht en raffinement.

Feyenoord is moeilijk te verslaan, Feyenoord is dit seizoen nog ongeslagen. In de competitie werden alleen punten verspeeld in de openingswedstrijd tegen Roda JC. Tegen FC Twente kwamen de Rotterdammers zelden in problemen. De thuisclub kreeg zijn grootste mogelijkheid toen Arnold Bruggink in de tweede helft ongehinderd mocht inkoppen. Hij zag de bal over de graaiende vingers van De Goey langs de verkeerde kant van de paal zeilen.

Feyenoord was in de slotfase nog twee keer gevaarlijk. Henrik Larsson werd onderuit gegleden door doelman Boschker, die behalve een gele kaart ook een penalty had verdiend. Vlak voor het eindsignaal kreeg invaller Henk Vos nog een gelegenheid de score op de voeren. Hij miste in vrije positie bij de tweede paal.

“Feyenoord kan heel goed verdedigen”, verdoezelde de verslagen trainer van FC Twente het gebrek aan daadkracht bij zijn eigen spelers. Hans Meyer legde zich gemakkelijk neer bij de nederlaag. Zijn collega Haan wilde van geen euforie weten. “Wij weten zelf wat onze tekortkomingen zijn.” Twee trainers zonder avontuurlijke neigingen, ze boden het publiek een zouteloze vertoning. Het gebrek aan spannende momenten werd goedgemaakt door de wonderbaarlijke goal van Van Gastel en de wonderbaarlijke score in Doetinchem.

    • Jaap Bloembergen