VS sturen 5.000 man naar Golf, Bagdad bindt in

WASHINGTON/BAGDAD,14 SEPT. De Verenigde Staten sturen een troepenmacht van vijfduizend man naar Koeweit als onderdeel van hun verhoogde militaire aanwezigheid in het Golfgebied. Dat heeft het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van defensie, vandaag bekendgemaakt.

Irak heeft gisteren aangekondigd geallieerde vliegtuigen die patrouilleren in de no-fly zones in het zuiden en het noorden van het land, voorlopig niet langer te zullen beschieten. Een aanval van de Amerikanen zou Irak “onbeantwoord” laten. De VS noemen de aankondiging van Irak “bemoedigend”.

Volgens berichten uit Bagdad zou de revolutionaire raad van Irak tot een opschorting van de beschietingen van de vliegtuigen hebben besloten, na een oproep uit Moskou aan Saddam om terughoudendheid te tonen. De regering in Moskou heeft deze lezing volgens het persbureau Itar-Tass bevestigd.

“Moskou poogt de situatie in het gebied te normaliseren. Het heeft Bagdad opgeroepen tot terughoudendheid, maar blijft tegelijk tegen inmenging van buitenaf in de situatie met Irak”, aldus een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Een woordvoerder van het Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in Washington wilde slechts aangeven dat de VS het signaal als “bemoedigend” opvatten, maar weigerde verder aan te geven of hiermee de dreiging van Amerikaanse acties tegen Irak van de baan is.

Later op de avond maakte de Amerikaanse minister van Defensie Perry bekend in het Midden-Oosten en “andere landen” binnenkort overleg te zullen voeren over de situatie. Ambtenaren van het ministerie van Defensie in Washington wilden niet zeggen wanneer Perry gaat en welke landen precies hij zal bezoeken.

Eerdere berichten dat hij Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein en Turkije zal aandoen, werden echter niet tegengesproken. Met “andere landen” wordt volgens goed ingelichte bronnen gedoeld op Europese landen.

Doel van de reis is ook om bezwaren van bepaalde bondgenoten, waaronder Frankrijk, tegen de harde aanpak van Irak door de VS weg te nemen, zo heeft een andere regeringsfunctionaris eerder verklaard. Omdat de nadruk op het militaire aspect ligt, zou niet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken gaan maar de minister van Defensie, aldus een regeringsfunctionaris.

De VS besloten gistermiddag nog eens achttien F-16 gevechtsvliegtuigen naar het gebied te sturen. In totaal hebben de VS daar nu 236 gevechtsvliegtuigen. (Reuter, AP, AFP)