VRIENDINNEN

Koningin Beatrix wil tijdens haar staatsbezoek aan Zuid-Afrika geen ambassadeur ontmoeten die zijn vriendin naar zijn standplaats meenam en zijn echtgenote thuisliet. Haar ambassadeur Eduard Röell werd om die reden vervangen. Het koninklijk invitatiebeleid verschilt ook elders van dat van de minister-president.

De partners van de ministers Hans Van Mierlo (buitenlandse zaken) en Hans Wijers (economische zaken) - die al jaren een relatie hebben met een vrouw met wie zij niet in het huwelijk zijn getreden - worden wel uitgenodigd door de minister-president, maar niet op officiële gelegenheden van het Koninklijk Huis. Van Mierlo vertoont zich vaak in het openbaar met zijn vriendin, Aafke van der Made. Wijers neemt zijn partner, de gynaecologe Edith Sijmons, zelden mee naar een receptie. Zij wordt wel warm vermeld in het voorwoord bij zijn proefschrift Industriepolitiek (1981), waar hij haar bedankt voor de inspiratie die ze hem heeft gegeven. (FW)

    • Paul Luttikhuis
    • Frederiek Weeda
    • Coen van Zwol
    • Sjoerd de Jong