Voorkennis zet spijshuis in één klap op de kaart

ROTTERDAM / BENTVELD. 14 SEPT. Restauranthouder Bob van Binsbergen heeft even met de gedachte gespeeld op de menukaart 'voorgerecht' te veranderen in 'voorkennis-gerecht' - een ondubbelzinnige verwijzing naar de spraakmakende affaire rondom de handel met voorkennis in de aandelen van het drank- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen. Maar serieus heeft hij deze joke niet doorgezet.

Van Binsbergen is de nieuwe eigenaar van het Drank- en Spijshuis Blanje Bleu in Bentveld (nabij de villa-dorpen Aerdenhout en Bloemendaal), dezer dagen het meest veelbesproken restaurant in Nederland. De lawine aan berichtgeving op de financiële pagina's van de landelijke dagbladen over de affaire BolsWessanen hebben het drank en spijshuis in één klap op de kaart gezet.

Van Binsbergen weet nog niet of hij blij moet zijn met al deze belangstelling. “Ik weet niet wat ik ervan moet vinden. Ik weet ook niet of de klandizie hierdoor toe- of afneemt”, vertelde hij gisterenmiddag nadat eerder op de dag was uitgelekt dat ook de vijfde aangehouden verdachte in de zaakBolsWessanen Blanje Bleu frequenteerde.

Van Binsbergen had het drank- en spijshuis nog maar amper goed en wel in handen, of de voorkennis-affaire kwam aan het rollen met de arrestatie van de man, en diens vriendin, van wie Van Binsbergen het restaurant een paar weken eerder had overgenomen.

Later volgde de aanhouding van een ex-ondernemer uit Noordwijkerhout die ook, een paar keer, in Blanje Bleu was gesignaleerd. Weer later verdween de straatgenoot van het restaurant achter de tralies, BolsWessanen-directeur T.J. van N. die naar verluidt geregeld in het etablissement een vorkje prikte. En gisteren bevestigde de advocaat van de vijfde verdachte, die woensdag werd aangehouden, dat ook zijn cliënt, een ondernemer uit Aerdenhout en een kennis van de aangehouden BolsWessanen-directeur, vaste klant was van het drank- en spijshuis.

De officieren van justitie die het onderzoek naar de handel met voorkennis op de Optiebeurs in handen hebben, zouden een lijst van tien à vijftien (potentiële) verdachten hanteren.

Justitie vermoedt dat mensen op die lijst op de een of andere manier met elkaar in verband stonden. Het Drank- en Spijshuis Blanje Bleu lijkt, afgaande op de vijf aanhoudingen tot nog toe, hierin een spilfunctie te vervullen.

Na een maand vakantie is Blanje Bleu op vijf september weer open gegaan, dit keer onder het bewind van Van Binsbergen. De nieuwe eigenaar heeft nu ruim een week de tijd gehad om zijn gasten te observeren. Waar de mensen het aan tafel precies over hebben weet hij niet - wil hij ook niet weten. Van één ding is hij echter wel overtuigd: “De voorkennis-affaire is hier zeker niet het gesprek van de dag.” Dat is namelijk de menukaart, zo merkt Van Binsbergen gekscherend op. Wat er op de kaart staat valt moeilijk over de telefoon uit te leggen. Dat wisselt namelijk elke dag - een erfenis van de vorige eigenaar van Blanje Bleu.

Ook de vaste klantenkring heeft Van Binsbergen van de vorige eigenaar overgenomen. Of deze gasten na alle berichtgeving rond het restaurant als haard van voorkennis zullen blijven reserveren bij Van Binsbergen moet worden afgewacht. De 45 stoelen zijn in ieder geval tot nog toe nog steeds elke avond bezet. En reserveren is nog immer verplicht.

Eén traditie heeft van Binsbergen in ieder geval afgeschaft. De gasten hoeven niet meer alleen maar cash te betalen. Ze kunnen er tegenwoordig ook met Visa of Dinersclub terecht. “Misschien ben ik wat moderner van opvatting dan mijn voorganger.”

Beleggen op de beurs doet van Binsbergen ook niet. “De vorige eigenaar had aandelenhandel als hobby”, vertelt Van Binsbergen. Hij ving weleens wat op van klanten in zijn restaurant en waagde geregeld een gokje op de beurs. “Ik niet. Maar misschien komt dat hier nog bij mij, in de toekomst.”

    • Geert van Asbeck