Vechten doen Vitesse en Heerenveen veel beter dan voetballen

ARNHEM, 14 SEPT. De elftallen van Vitesse en Heerenveen gisteravond soms letterlijk gevochten om de vierde plaats in de eredivisie. Na alle schoppen en dreunen eindigde het voetbalduel in Arnhem in 1-1.

Vorige week won Heerenveen met 5-1 de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Dat was een mooi resultaat om op voort te borduren. In het Oosterpark toonde de Friese ploeg zich evenwichtig. Maar trainer De Haan meende dat hij tegen Vitesse niet om de in Groningen geschorste Kornejev heen kon. Met de terugkeer van de Rus, in plaats van de veel verdedigender ingestelde Pastoor, was er van evenwicht echter ditmaal geen sprake meer.

Heerenveen begon in Arnhem met slechts vier veldspelers die geen hekel hebben aan verdedigen. Eén van hen, de Arnhemmer Straal, speelde meer op het middenveld dan in de defensie. Hij werd daartoe gedwongen omdat Vitesse met twee spitsen speelde.

Al binnen een paar minuten zag Heerenveen-trainer zijn vergissing in. Maar hij wachtte met een ingreep tot de 34e minuut. De oud-Vitesse-speler Straal moest tot zijn teleurstelling naar de kant en werd vervangen door Roelofsen. Vitesse stond toen al enige tijd op een 1-0 voorsprong. In de achtste minuut liet doelman Vonk de bal uit een afstandsschot van Vierklau los, waardoor Van Wanrooy gemakkelijk kon scoren.

Heerenveen was en bleef van slag. De Friese aanvallers vielen tegen en de middenvelders werden afgetroefd door de felle Arnhemmers. En op verdedigen zijn ze in Heerenveen toch al nooit erg trots geweest.

Beenhakker had na de nederlaag bij Willem II (2-1) negen dagen de tijd gehad zijn ploeg weer in het gareel te krijgen. En hij slaagde daar redelijk in. De 30-jarige routinier Bos keerde terug in het elftal. Met Atteveld, Vierklau en Sturing had Beenhakker nog meer felle spelers in het veld staan.

Vitesse had voor de rust een royale voorsprong kunnen en moeten nemen. Maar Van den Brom kopte de bal in de 16e minuut over na een voorzet van Machlas. En vlak voor de pauze hadden de Griekse international en Makaay alleen Heerenveen-verdediger Sier nog in de buurt, maar Vitesse's aanvalsduo bleek elkaar niet te begrijpen.

De Haan bracht Pastoor in voor voorstopper Pander. Heerenveen ging er niet beter door spelen, maar had geluk dat Vitesse ver terugzakte. Dat kwam vooral omdat spelverdeler Van den Brom al zijn taken vergat om een privé-oorlogje met Hansma uit te vechten. Er lieten zich trouwens meer spelers gaan. Actie genoeg, maar voor dat soort spektaculair geweld hoeven Beenhakker en De Haan voortaan nooit meer met een bal te trainen.

In het gevecht verloor Vitesse zijn zelfbeheersing en uiteindelijk ook twee punten. Heerenveen kreeg de gelijkmaker in de 80e minuut cadeau. Doelman Westerveld van Vitesse liep uit een voorzet van Hansman onder de bal door, waardoor Talan de bal in het verlaten doel kon tikken. (ANP)