Van der Zwan leidt onderzoek GVB

AMSTERDAM, 14 SEPT. De decaan van de universiteit Nijenrode, prof. dr. A. van der Zwan, gaat de commissie leiden die een onderzoek moet instellen naar de tekorten bij het Amsterdamse Gemeente Vervoerbedrijf (GVB). De gemeenteraad heeft voor de zomer om zo'n onderzoek gevraagd.

Naast Van der Zwan maken ex-Tweede Kamerlid voor GroenLinks A. van Es, consultant dr. J.M. Linthorst, de directeur van Boer en Croon Procesmanagement H. Groen en oud-politicus H.J. Zeevalking deel uit van de commissie, die voor 1 maart moet rapporteren. Dit heeft de gemeente gisteren bekend gemaakt.

Het GVB verkeert in een deplorabele financiële positie. Het bedrijf kampt met een schuld van ongeveer 150 miljoen gulden. Na onderzoek concludeerde gedelegeerd bestuurder M. de Jong, die eind 1995 door de gemeente werd aangetrokken om het bedrijf door te lichten, dat het GVB volkomen stuurloos is.

In de voorstellen van De Jong, die door B en W zijn overgenomen, verdwijnen de komende vier jaar vierhonderd arbeidsplaatsen en zal voor nog eens tweehonderd werknemers een andere functie binnen het bedrijf worden gezocht.

De sanering moet het bedrijf jaarlijks 45 tot 55 miljoen gulden opleveren. Verantwoordelijk wethouder Ter Horst zei bij de presentatie van de voorstellen van De Jong dat gedwongen ontslagen niet kunnen worden uitgesloten. Maandag treedt A. Testa aan als nieuwe directeur van het GVB.