Stijging van olieprijzen komt abrupt ten einde

LONDEN, 14 SEPT. Aan de forse stijging van de olieprijzen kwam gisteravond een abrupt einde nadat bekend werd dat de Iraakse president Saddam Hussein kennelijk een stap terug heeft gedaan in de confrontatie met de Verenigde Staten. De aanvankelijke prijsstijging was juist gebaseerd op de vrees voor een spoedige Amerikaanse aanval tegen doelen in Irak.

In Londen stond de termijnnotering voor oktober van Noordzee-olie (Brent) gedurende een groot deel van de dag op een niveau dat in vijf jaar niet zo hoog was geweest. Handelaren waren zeer nerveus en - gezien de alom verwachte Amerikaanse aanval op Irak in het weekeinde - weinig geneigd tot verkopen. Maar toen gisteravond de oktober-contracten expireerden kwam er een groot aanbod in november-contracten los. Oliehandelaren liquideerden langlopende posities toen bekend was dat Irak had besloten af te zien van het beschieten van Westerse vliegtuigen boven de no-fly-zones in Irak, een stap die door het Amerikaanse ministerie van Defensie als “bemoedigend” werd omschreven. Er was volgens sommige bronnen tegen het einde sprake van paniekverkopen. En terwijl de oktober-notering nog 25 dollarcent hoger sloot op 24,13 dollar per vat (159 liter) eindigde de novembercontracten vier dollarcent lager op 23,12 dollar.

Eerder op vrijdag stond de Brent-notering voor oktober op 24,27 dollar, slechts 15 dollarcent onder de hoogste notering van woensdag. Toen werd op de Londense olietermijnmarkt het hoogste prijssniveau bereikt sinds de Golfoorlog van januari 1991. Ook de termijnmarkt in New York sloot gisteren over de hele linie lager.

Per saldo zijn de olieprijzen afgelopen week bijna 2 dollar per vat gestegen als gevolg van de vrees dat militaire acties tegen Irak tot een verstoring van de vitale olieaanvoer uit de Golf-regio zouden kunnen leiden. In die regio bevindt zich crica 70 procent van de mondiale oliereserves en het gebied neemt ongeveer een kwart van de wereld-olieproduktie voor haar rekening. Het enige olieproducerende land met reserve-produktiecapaciteit is Saoedi-Arabië. Spanning in het Midden-Oosten staat er daarom volgens handelaren garant voor dat de olieprijzen hoog blijven. (Reuter)