Peter de Grote

Hoewel Peter de Grote geprezen mag worden om hetgeen hij heeft bewerkstelligd, moet men zich zeker in het 'Peter de Grote Jaar' ervoor behoeden hem dingen toe te dichten die hij niet of maar ten dele heeft gerealiseerd.

De uitspraak van Frederiek Weeda in het artikel 'Petersburg krijgt cadeau van 'onbekende' prins' (NRC Handelsblad, 9 september), waarin zij zegt: “In het enorme Winterpaleis dat Tsaar Peter bouwde, is het museum Hermitage”, lijkt mij misplaatst.

Het huidige Winterpaleis is namelijk het vierde in de reeks bouwwerken dat onder deze naam op de bekende plaats aan de Neva staat. Zowel de eerste als de tweede uitvoering van het Winterpaleis werden onder Peter de Grote (1682-1725) gerealiseerd en wel op de plaats waar zich tegenwoordig het Hermitagetheater bevindt. In 1730 (vijf jaar na de dood van Peter) gaf tsarina Anna (1730-1740), de dochter van Peters halfbroer Ivan V, de architect Rastrelli de opdracht tot de bouw van een derde versie van het Winterpaleis. Tegenwoordig bevindt zich hier de westelijke vleugel van het museum.

Haar opvolgster Elizabeth (1741-1762), de dochter van Peter, was echter niet tevreden met het resultaat en liet Rastrelli het gebouw herbouwen. Het werk werd in 1762 voltooid en is tot op de dag van vandaag aan de Neva te bewonderen.

    • Studente Slavische Talen
    • Floor Schamp