Oud-minister België zegt niets te weten van moord op Cools

BRUSSEL, 14 SEPT. De Waalse oud-minister Guy Mathot (Parti Socialiste) heeft laten weten dat hij gehoord wil worden door justitie van Luik in het onderzoek naar de moord op de socialistische voorman André Cools. Hij ontkent dat hij iets te maken heeft met de moord.

Gisteren werd bekend dat justitie overweegt het Waalse parlement te vragen om opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Mathot. Hij wordt door een anonieme getuige genoemd als mogelijke opdrachtgever van de moord op Cools.

De getuige kwam in juni en opnieuw begin deze maand met gedetailleerde verklaringen over de uitvoering van de moord, die het onderzoek in een stroomversnelling brachten. Maar over de opdrachtgevers en het motief bleef de getuige vaag. Behalve Mathot wordt ook de inmiddels gearresteerde oud-minister Alain van der Biest genoemd en een derde onbekende.

In de zedenzaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux heeft de raadkamer van Neufchâteau gisteren de aanhouding bevestigd van de vier hoofdverdachten. De hechtenis van Dutroux, zijn vrouw Michelle Martin, zijn handlanger Michel Lelièvre en de Brusselse zakenman Jean-Michel Nihoul is met een maand verlengd. Ze worden alle vier beschuldigd van ontvoering, vrijheidsberoving en bendevorming. De raadkamer hield uit veiligheidsoverweging zitting in een rijkswachtkazerne en niet in het justitiepaleis van Neufchâteau, om de verwachte volkswoede te ontlopen. Dutroux verscheen niet, evenmin als zijn advocaat, omdat hij toch geen kans had om vrij te komen.

De Brusselse zakenman Nihoul is gisteren ook in staat van beschuldiging gesteld wegens de ontvoering van de achtjarige meisjes Julie en Mélissa. Eerder deze week werd hij al in beschuldiging gesteld wegens de ontvoering een maand geleden van de tiener Laetitia Delhez. De advocaat van Nihoul zegt dat zijn cliënt betrokkenheid ontkent. “Hij was zelfs niet op de hoogte”, aldus de advocaat. Maar getuigen zeggen de zakenman te hebben gezien in Bertrix, de woonplaats van Laetitia, rond het tijdstip van de ontvoering. Ook de ex-vrouw van Nihoul heeft belastende verklaringen afgelegd.

Inmiddels is gebleken dat het Het pistool dat afgelopen maandag is aangetroffen in het Ourthe-kanaal in Luik, het wapen blijkt te zijn waarmee in 1991 André Cools is vermoord. Dat is gebleken uit ballistisch onderzoek op het wapen.

Het pistool, dat samen met enkele andere wapens in een koffertje zat, bevatte nog twee kogels. Volgens de Brusselse onderzoekers komen die overeen met de kogels die zijn aangetroffen in het lichaam van Cools.

De politie vond het wapen op aanwijzing van Carlo Todarello, die vorige week is aangehouden.