Nominaties zes boeken voor de AKO-prijs

AMSTERDAM, 14 SEPT. De jury van de AKO-literatuurprijs heeft gisteren in Amsterdam de nominaties voor 1996 bekendgemaakt.

Terug naar Negri Pan Erkoms van Rudy Kousbroek, Paardejam van Charlotte Mutsaers, Maerlants wereld van Frits van Oostrom, Bolland. Een biografie van Willem Otterspeer, Begeerte van Manon Uphoff en Zionoco van Leon de Winter zijn de zes genomineerde boeken voor de prijs van dit jaar. De lijst is samengesteld uit een 'long-list' van 28 titels, die begin juli bekend werd gemaakt. De AKO-literatuurprijs wordt uitgereikt op 19 oktober, in een rechtstreekse televisieuitzending van Sonja Barend.

De lijst is opmerkelijk, omdat vier van de zes genomineerde titels in de categorie 'literaire non-fictie' vallen. Zionoco van Leon de Winter is de enige genomineerde roman. Terug naar Negri Pan Erkoms en Paardejam zijn essaybundels, Maerlants wereld en Bolland zijn biografieën van respectievelijk de dertiende-eeuwse dichter Jacob van Maerlant en de filosoof Bolland. Begeerte is een verhalenbundel van debutant Uphoff.

De jury, bestaande uit voorzitter H.J.L. Vonhoff (oud-commissaris van de Koning in Groningen), schrijver/criticus Henk Pröpper en de critici Ed van Eeden, Janet Luis, Marcel van Nieuwborgh en Frans Roggen, verklaarde haar keuze met de opmerking dat er dit jaar een opvallende hoeveelheid goede biografieën was verschenen, 'na een periode van schaarste op dit gebied.'

Afvallers, ten opzichte van de long-list zijn onder andere Het Boek Van Violet En Dood van Gerard Reve en Verborgen Gebreken van Renate Dorrestein.

Ook Huldigingen van Alfred Kossmann, dat met de Libris-prijs werd bekroond, en Paarden zijn ook varkens van Guido van Heulendonk, winnaar van de Gouden Uil vielen buiten de nominaties.

De short-list is ook opmerkelijk omdat de AKO in het voorjaar aangekondigde het literaire aanbod in haar winkels terug te brengen naar ongeveer 400 titels. Door deze nominaties, die altijd bij iedere AKO-winkel te koop zijn, zal ook een boek als de Bolland-biografie, die voor een tamelijk select publiek is geschreven, nu toch bij de AKO verkrijgbaar zijn.

Het is de laatste keer dat de AKO-prijs in de huidige vorm wordt uitgereikt. Eerder dit jaar werd bekend dat de AKO weigert nog langer als hoofdsponsor op te treden.

Naar andere financiers wordt op dit moment druk gezocht, maar hierover kon de organisatie tijdens de bekendmaking van de nominaties nog geen mededelingen doen.