Kohl zet het mes in sociale zekerheid; Bondsdag akkoord met bezuinigingen

BONN, 14 SEPT. De Duitse Bondsdag heeft gisteren het omstreden bezuinigingsprogramma van de regering-Kohl aanvaard. De coalitie van christen-democraten en liberalen kan nu de belangrijkste maatregelen van het besparingsplan al in oktober doorvoeren. Het genereuze sociale-zekerheidsstelsel wordt aangepakt en bedrijven krijgen lastenverlichting. De coalitie wil volgend jaar 50 miljard mark bezuinigen.

De belangrijkste maatregelen zijn:

beperking van het ziekengeld met 20 procent

versoepeling van de ontslagregeling bij kleinere bedrijven

optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd bij vrouwen van 60 tot 65 jaar en bij langer verzekerden van 63 naar 65 jaar

verhoging van de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en brilmonturen

verkorting van het verblijf in kuuroorden van vier tot drie weken

wegvallen van vergoeding aan jonge verzekerden voor de tandarts (gaatjes vullen).

“Ons actieprogramma voor investeringen en arbeidsplaatsen is bedoeld om Standort Duitsland te versterken”, zei minister Theo Waigel van Financiën gisteren tijdens een fel debat in de Bondsdag vóór de stemming. De minister deed een appèl op de vakbonden om hun CAO-eisen te matigen, op de werkgevers om de aantrekkende conjunctuur te gebruiken voor investeringen en op de burgers om hun verantwoordelijkheid te nemen zodat de toekomst van het sociale stelsel kan worden veiliggesteld.

Hoewel de sociaaldemocratische oppositie en de vakbonden zich scherp tegen de bezuinigingen keren, stond vrijwel vast dat het programma door de Bondsdag zou worden aangenomen.

Toch was het gisteren nog even spannend. De coalitie van CDU/CSU en FDP heeft met 341 van de 672 zetels een nipte meerderheid. Bondskanselier Kohl wilde het zekere voor het onzekere nemen. Eerder deze week had hij Joachim Hörster, de parlementaire woordvoerder van de christendemocratische fractie, er als een padvinder op uitgestuurd om te zorgen dat alle Bondsdagleden van de coalitiepartijen hun stem zouden uitbrengen. Een parlementariër werd zelfs per taxi uit het ziekenhuis gehaald en na afloop van de stemming weer teruggebracht.

Gisteren had bondskanselier Kohl de zogenaamde 'kanseliersmeerderheid' nodig, de helft plus één stem, omdat zijn programma een dag eerder door de Bondsraad (vergelijkbaar met de Eerste Kamer) was afgewezen.

    • Michèle de Waard