Huygensmonument

Foto: VOORBURG - In het Voorburgse Park Vreugd en Rust is gisteren een nationaal Huygensmonument onthuld. Op 4 september was het vierhonderd jaar geleden dat Constantijn Huygens werd geboren. Vader Constantijn Huygens staat achter zijn zoon Christiaan. Kunstenaar Hans Bayens vond het sombere park een mooie achtergrond voor de melancholieke dichter en musicus Constantijn.

Constantijn Huygens had een obsessie voor sterven en dood. De somberte van de dichter werd gevoed door het overlijden van zijn vrouw Suzanne van Baerle, vlak na de geboorte van haar dochter Suzanne. Na de dood van 'Sterre', zoals Constantijn zijn vrouw noemde, schreef hij het gedicht 'Kommerlijk ontwaken'. “Sterr, segh ick, Morgen-Sterre, Die verre van mij staet”, mijmert hij.

In de buitenplaats Hofwijck, die nu nog in Voorburg staat, heeft Huygenshet grote gedicht 'Hofwijck' geschreven. In het gedicht voert hij bootslieden op die voorbij het rijke buitenhuis varen en er kritische opmerkingen over maken. Constantijn verdedigde zichzelf door te zeggen dat hij de rust nodig had om weer op adem te komen van zijn drukke baan. Hij was secretaris en raad van de Oranjestadhouder Frederik Hendrik. Ook over zijn buitenhuis had de dichter zwarte gedachten: Hij zag Hofwijck als een graftombe waarin hij sliep, of in zijn eigen woorden, 'dagelijks stierf'. (Foto Bas Czerwinski)