Gangstarap eist leven Tupac Shakur

ROTTERDAM, 14 SEPT. De Amerikaanse gangstarapper Tupac Shakur (25) is gisteren in Las Vegas bezweken aan zijn verwondingen, nadat hij afgelopen zaterdag door onbekenden neergeschoten was. Het was de tweede keer in twee jaar tijd dat de succesvolle Shakur het slachtoffer werd van een aanslag; in november 1994 raakte hij al gewond bij een schietpartij in een platenstudio in New York, naar het zich liet aanzien ten gevolge van een overval.

Getuigen van de dodelijke schietpartij, onder wie de licht gewonde Marion 'Suge' Knight, hoofd van Shakurs platenmaatschappij Death Row, waren volgens de politie weinig behulpzaam in het geven van aanwijzingen over de daders. Kapur was al geruime tijd betrokken in een ook op plaat en podium uitgevochten battle met New-Yorkse gangstarap-artiesten als Notorious Big en Sean Puffy Combs.

Kapur werd geboren in New York, als zoon van een voormalig Black Panther-activiste, maar vestigde zijn naam vooral in Californië. Aanvankelijk maakte hij deel uit van de rapgroep Digital Underground. Hij behaalde zijn voornaamste successen als soloartiest; van zijn albums 2Pacalypse Now, Me against the World en All Eyez on Me werden miljoenen exemplaren verkocht. Conservatieve politici riepen op tot maatregelen tegen de teksten van Shapur, die onder meer het doodschieten van politiemensen behelsden.Kapur speelde ook rollen in enkele films, waaronder Poetic Justice.