'Excuses' van Plavsic voor separatisme

PALE, 13 SEPT. De Bosnische Servische leider Biljana Plavsic heeft gisteren voor de Bosnische Servische televisie een door de Europese veiligheidsorganisatie OVSE opgestelde verklaring voorgelezen, waarin zij haar 'excuses' aanbiedt voor separatistische uitspraken.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) dwong Plavsic de verklaring voor te lezen. Bij weigering zouden kandidaten worden verwijderd van de kieslijst van de SDS, de nationalistische partij van de Bosnische Serviërs. Plavsic had enkele dagen geleden een vurig pleidooi gehouden Bosnië definitief op te delen. Het Servische gedeelte zou zich volgens Plavsic moeten aansluiten bij Belgrado. Met haar uitlatingen riskeerde Plavsic op het laatste moment van de verkiezingen te worden uitgesloten.

Voor de camera's gisteravond kondigde Plavsic aan dat haar een verklaring was overhandigd door de OVSE. Met weinig enthousiasme zette ze vervolgens een leesbril op haar neus en begon ze met voorlezen: “Verklaring door dr. Biljana Plavsic. De Servische Democratische partij, inclusief mijn persoon, bieden hun oprechte excuses aan voor uitspraken die zijn gedaan gedurende de verkiezingscampagne die de territoriale integriteit van Bosnië Herzegovina in twijfel trekken.”

De oproep tot een opdeling van Bosnië is in strijd met de regels van de OVSE, de organisatie die toeziet op de verkiezingen in Bosnie van vandaag. Eerder deze week legde de OVSE de SDS een boete van 50.000 dollar op wegens separatische uitlatingen.

Richard Holbrooke, onder wiens leiding de akkoorden van Dayton tot stand kwamen, zei bij aankomst in Sarajevo dat de Verenigde Staten alle beschikbare middelen zullen aanwenden om de Bosnische Serviërs ervan te weerhouden zich van Bosnië af te scheiden.

De OVSE sloot niet uit dat de tot en met morgen zullen duren. Eerder kondigde de organisatie al aan dat de stemlokalen vandaag zo lang openblijven als nodig is om alle kiesgerechtigden de gelegenheid te geven hun stem uit te brengen. (Reuter, AP)