Dow Jones boven 5800; Beurzen VS en Europa naar records

NEW YORK, 14 SEPT. De beurs van New York heeft gisteren een nieuw record gevestigd. Het Dow Jones-koersgemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot 66,58 punten (1,15 procent) hoger op 5838,52 punten. Ook de beurzen van Londen en Frankfurt stegen tot recordhoogte.

Het oude record van de Dow Jones, een slotstand van precies 5778 punten, dateert van 22 mei. De koersen van obligaties en aandelen werden opgejaagd door nieuwe economische gegevens die wijzen op een gematigde economische groei en een beteugelde inflatie.

Daardoor herleeft de hoop bij beleggers dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een renteverhoging niet noodzakelijk zal achten. Met een renteverhoging kan de Federal Reserve de economische groei remmen. Een oplopende rente is echter ongunstig voor de koersen van obligaties en aandelen.

“Er ontstond een koopgolf die het gevolg was van de beperkte stijging van de consumentenprijzen en de verkopen in de detailhandel”, zegt P. Orlando, hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Value Asset Management. “De gegevens maken duidelijk dat de Federal Reserve de rentetarieven op de volgende bijeenkomst van 24 september niet hoeft te verhogen.”

Het Amerikaanse Ministerie van Handel maakte gisteren bekend dat de consumentenprijzen in de maand augustus zijn gestegen met 0,1 procent. Dit cijfer, dat de Amerikaanse centrale bank nauwlettend in het oog houdt, was lager dan de verwachte 0,2 procent.

De verkopen in de detailhandel zijn in de maand augustus zijn gestegen met 0,2 procent. Ook dit cijfer bleef achter bij de verwachtingen.

De dertigjarige staatslening boekte een forse winst waardoor de lange rente, het rendement op deze lening, de barriere doorbrak van 7 procent en daalde tot 6,93 procent. Donderdag was het rendement op de dertigjarige staatslening nog geëindigd op 7,07 procent.

De Amerikaanse Regering rekent erop dat een gedegen ontwikkeling van de economie en een stijging van de koersen op Wall Street kiezers ertoe zal bewegen president Clinton een tweede termijn te gunnen. De Regering begroette de cijfers dan ook enthousiast, omdat ze in haar ogen aantonen dat het gevoerde economische beleid goed werkt.

“Wij gaan door op een pad van solide groei gekoppeld aan een lage inflatie”, zo verklaarde de Amerikaanse minister van Financiën Robert Rubin. “Ik denk dat de vooruitzichten erg goed zijn.”

Sinds vorige week is de Dow Jones met omstreeks 180 punten gestegen. Het koersgemiddelde behaalde gisteren een maximale winst van 75 punten.

Lawrence Lindsey, bestuurslid van de Federal Reserve verklaarde dat “de monetaire situatie uit de hand loopt als de rente niet wordt verhoogd”.

Het risico dat de inflatie groter wordt, bestaat volgens Lindsey nog altijd. Zijn opmerkingen konden de uitbundige stemming op Wall Street echter niet keren.

De aandelen van oliegiganten vielen gisteren als enigen uit de toon. Dat was een gevolg van de daling van de olieprijs nadat Irak had laten weten voorlopig geen Amerikaanse vliegtuigen meer te zullen beschieten. Amerikaanse olie werd vrijdag met 24,50 dollar per vat (159 liter) vijftig dollarcent goedkoper na even tachtig dollarcent lager te hebben genoteerd. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan enkele dagen van stijgingen, die de olieprijs op het hoogste niveau sinds de Golfoorlog brachten.

In Londen eindigde de FTSE 100 van belangrijkste aandelen gisteren 35,30 punten (0,9 procent) hoger op een nieuw record van 3967,90 punten. Het oude record (3.918,7 punten) dateert van 28 augustus.

Ook op de Duitse beurs werd een nieuw record gevestigd. In Frankfurt steeg het DAX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen met 25,64 punten (precies een procent) tot 2595,96 punten.

Het oude record voor de graadmeter van belangrijkste Duitse aandelen stond op 2583,72 punten. Dat record dateert van 5 juli.

De beurs van Amsterdam veerde op nadat de gunstige cijfers in de VS bekend waren gemaakt en de Dow Jones was opgeveerd. Het AEX-koersgemiddelde eindigde 1,15 punten hoger op 566,05.

(Reuter)