COLLEGA'S

Het koninklijke invitatiebeleid zorgde in 1982 voor opwinding bij het afscheid van het kortstondige 'vechtkabinet' Van Agt-Den Uyl. Kabinetten nemen aan het eind van hun rit traditioneel met een staatsdiner afscheid van het staatshoofd. De PvdA en D66 telden ditmaal echter een groot aantal ongehuwd samenwonende bewindslieden.

“We hadden er goed de pest in dat we onze partners moesten thuislaten”, zegt de Rotterdamse wethouder Hans Kombrink, indertijd staatssecretaris van Financiën. “Eerdere kabinetten hielden zich aan de fictie dat er alleen gehuwden en vrijgezellen bestonden. Wij kwamen op voor onze samenlevingsvorm.” De ministers Van Thijn en Van Mierlo, alsmede de staatssecretarissen Dales, d'Ancona en Kombrink beklaagden zich bij Den Uyl en Van Agt. “Eindeloze briefwisselingen” met het Koninklijk Huis volgden, aldus Kombrink. “Ons standpunt was: of iedereen mag mee, of niemand gaat.” De koningin gaf geen krimp. Uiteindelijk vonden de partijen elkaar in een lunch zonder partners, waarbij ook bewindslieden van het derde kabinet-Van Agt mochten aanschuiven. Premier A.A.M. van Agt zei op Kamervragen over het koninklijk invitatiebeleid dat het toelaten van ongehuwde partners de koningin in de positie zou brengen dat zij moest beoordelen “wie in redelijkheid als partner te kwalificeren valt”. Kombrink is inmiddels getrouwd. (CvZ)

    • Paul Luttikhuis
    • Frederiek Weeda
    • Coen van Zwol
    • Sjoerd de Jong