Besluit over IMF-goud uitgesteld

WASHINGTON, 14 SEPT. De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gisteren de hele dag vergaderd over de verkoop van een deel van zijn goudvoorraad zonder een besluit te nemen. De vergadering wordt op 18 september voortgezet. Dat heeft de directeur-generaal van het IMF, Michel Camdessus, meegedeeld in een communiqué.

Het IMF overweegt zo'n 5 procent van zijn goudvoorraad op de markt te brengen om de armste landen te helpen. Het goud is bij verkoop goed voor een opbrengst van ongeveer twee miljard dollar. Dat geld zal worden belegd. Het rendement dient voor de vermindering van de schulden die de acht tot twintig armste landen in de wereld hebben aan het IMF en de Wereldbank. De laatstgenoemde instantie zou moeten bijdragen uit haar winst en reserves. De goudverkoop is bijna een jaar in discussie. Duitsland heeft zich steeds krachtig verzet. Het beschouwt de verkoop als verkwanseling van het tafelzilver van het IMF en vreest aantasting van de solide status van het fonds. De Duitsers vinden ook dat landen als de VS en Groot-Brittannië, die tot de sterkste voorstanders behoren, mooi weer spelen met andermans geld.(ANP)