Baldato wint weer etappe in Spanje en vergroot voorsprong

MARBELLA, 14 SEPT. Nooit eerder in zijn zesjarige carrière als beroepsrenner stak Fabio Baldato (28) bij een triomf twee armen tegelijk in de lucht. Gisteren deed hij het voor het eerst na zijn winst in de zevende etappe in de Ronde van Spanje. Het was dan ook bijzonder moment voor de Italiaan uit de MG-formatie. Zijn tweede achtereenvolgende overwinning dankte hij vooral aan de leiderstrui. Die had hem extra kracht gegeven.

Zoals donderdag was Baldato in de rit van Malaga naar Marbella over 171,1 kilometer de snelste in de massasprint. Achter hem gleden zijn landgenoten Lombardi en Sciandri als tweede en derde over de streep. In het klassement vergrootte Baldato, dankzij de bonficatieseconden aan de meet, zijn voorsprong op Jalabert. Het verschil bedraagt nu 22 seconden.

Voor het eerst in de Ronde van Spanje moest een berg worden beklommen: de Alto de Ojen, tweede categorie. Geen zware, maar wel een lastige klim. Te lastig in elk geval voor vier van de zes Nederlanders. Alleen de TVM-renners Hoffman en Den Bakker bleven in het eerste peloton. Blijlevens, Nijboer, Cordes en Van Heeswijk kwamen op ruim een kwartier achterstand binnen, in de tweede groep.

De Alto de Ojen veroorzaakte na 97 kilometer voor een breuk in het peloton. Onder aanvoering van Bugno, ploegmaat van Baldato, reed een groep van negentig renners weg. Voorop lagen de Italianen Zanette en Conte, die al na vijftig kilometer waren ontsnapt. Hun vlucht duurde honderd kilometer. Nadat het tweetal was achterhaald, brak Andersson uit. De Zweed uit de Telekom-formatie hield tot vijf kilometer voor de streep stand. Op een hellinkje begaven zijn krachten het. Aan de kop van het peloton sleurde Bugno voor zijn ploegmaat in het geel.

Baldato haakte niet af. “Als ik niet met het geel om mijn schouders had gereden, had ik het tempo niet vol kunnen houden”, zei de winnaar, die had gezien dat Sciandri in de laatste kilometers er vandoor was gegaan. Drie keer eerder in de ronde probeerde Sciandri op die manier de zege te pakken, maar voor de derde keer werd hij ingehaald. Baldato passeerde hem op het laatste moment. “Ondanks mijn moeilijkheden op die laatste helling, beet ik door. Daarom was ik ook zo blij met die zege. Normaal steek ik altijd één arm de lucht in, maar deze overwinning geeft me zoveel bevrediging. Ik deed in een opwelling beide armen omhoog.” (ANP)