Arrestatiebevel Bosnische Kroaat

DEN HAAG, 14 SEPT. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft gisteren een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Bosnische Kroaat Ivica Rajic, die wordt verdacht van medeplichtigheid bij de moord op moslims in het Bosnische plaatsje Stupni Do in 1993.

Hierover hield het tribunaal in april een artikel 61-procedure. Daarbij wordt door de aanklager het bewijsmateriaal ter beoordeling voorgelegd aan de rechters. Een artikel 61-procedure wordt gehouden wanneer geen gehoor is gegeven aan het arrestatiebevel dat werd uitgevaardigd bij de vaststelling van de aanklacht.

Rajic werd in 1995 aangeklaagd, maar Kroatië weigerde hem uit te leveren. Ook de aanvaarding eerder dit jaar van een wet die uitlevering van verdachten aan het tribunaal mogelijk maakt, heeft niet geleid tot de arrestatie van Rajic, die in een door het Kroatische ministerie van defensie betaalde woning zou leven. Het tribunaal heeft 18 Kroaten aangeklaagd. (AP)