Alphen trekt handen af van park Archeon

ALPHEN A/D RIJN, 14 SEPT. De gemeente Alphen aan den Rijn trekt haar handen af van archeologisch themapark Archeon. Wethouder D. van der Veen Meerstadt maakte gistermiddag bekend dat de gemeente terugkomt van haar voornemen bij te dragen aan de schuldsanering van het park.

De wethouder zegt “geschokt” te zijn door de nog vertrouwelijke exploitatiecijfers van Archeon. Hij kreeg de cijfers “na lang aandringen” donderdag op zijn bureau. “Voor Alphen is dit een zwarte vrijdag”, aldus de wethouder. “We betreuren het besluit, omdat Archeon van grote betekenis is voor het toerisme en de werkgelegenheid. Maar het is niet verantwoord hier nog gemeenschapsgeld in te steken.”

Archeon kampt met een schuld van 80 miljoen gulden, waarvan 57 miljoen aan ABN Amro Project-Ontwikkeling. In juni kwamen Archeon, ABN Amro en de gemeente overeen de schuld tot 40 miljoen terug te brengen. Uitgifte van 13 hectare grond voor woningbouw moest 37,5 miljoen gulden opbrengen. De grond was oorspronkelijk voor uitbreiding voor Archeon bestemd. ABN Amro en de gemeente zouden op hun beurt samen 5 miljoen gulden in het themapark steken. Van die toezegging komt Alphen aan den Rijn nu terug.

Archeon diende voor een sluitende exploitatie jaarlijks ten minste 350.000 bezoekers te ontvangen. Bij de opening van het park werd nog gerekend op 750.000 bezoekers, oplopend tot meer dan een miljoen. Hoe somber de jongste cijfers van Archeon zijn, wilde de wethouder niet zeggen. Het ligt voor de hand dat de bezoekersaantallen opnieuw ernstig teleurstellen.

Directeur G. Geertsema van Archeon zegt “verbaasd” te zijn over de stap van de gemeente. “Dit moet een vergissing zijn.” ABN Amro heeft nog niet gereageerd.

Bij een eventueel faillissement van Archeon legt ABN Amro beslag op 57 miljoen van de boedel. Alles daarboven wordt gelijk tussen de gemeente en ABN Amro verdeeld. Alphen aan de Rijn heeft indertijd de 62 hectaren grond voor slecht 1,5 miljoen gulden verkocht aan ABN Amro, omgerekend een rijksdaalder per vierkante meter. De waarde van de grond wordt nu geschat op 500 gulden per vierkante meter. Als Archeon verdwijnt, mag de helft van de grond met woningen worden bebouwd.

Archeon heeft in drie seizoenen de verwachtingen niet kunnen waarmaken. Onderzoekers wijten dat onder meer aan de 'tweeslachtige' formule van Archeon: het zou tegelijk thema- en attractiepark willen zijn.