Zwitsers beloven onderzoek Nazi-goud

BERN, 13 SEPT. De regering en de Nationale Bank van Zwitserland hebben gisteren toegezegd “voor eens en voor altijd” duidelijkheid te willen verschaffen over hun rol bij het veilig onderbrengen van goud van de Nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Recent onderzoek in Engeland heeft geleid tot een stroom van kritiek op de Zwitserse houding tijdens de oorlog. Goud, geld en andere bezittingen van joden en van door de nazi's bezette landen werden ondergebracht bij Zwitserse banken. Goud werd, zowel door de Nazi's als door de Zwitsers, zonodig omgesmolten om de herkomst ervan onherkenbaar te maken. Een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van buitenlandse zaken zei dat zijn land “er belang bij heeft dat alle feiten boven tafel komen.” Het Zwitserse parlement zal dit najaar een commissie van onafhankelijke deskundigen in het leven roepen om zowel de houding van individuele personen, als die van de regering en de banken tijdens de oorlog te onderzoeken.

Volgens een woordvoerder van de Zwitserse Nationale Bank zijn de Britse onderzoeksgegevens niet nieuw. Het verdag van Washington uit mei 1946, waarin de geallieerden met de Zwitsers overeenkwamen dat voor 58 miljoen dollar aan goud onder de gedupeerde landen verdeeld zou worden, is bekend. En de rapporten uit Amerika, waaruit geconcludeerd kan worden dat dat bedrag slechts een schijntje was van de totale waarde van het Nazi-goud (volgens sommigen ca. 550 miljoen dollar, naar de huidige norm ca. 6 miljard dollar), zijn al 11 jaar openbaar en worden sindsdien door historici onderzocht. De Zwitserse Bankiers Associatie heeft vorig jaar, na lang soebatten met joodse organisaties, een centrum in het leven geroepen waar joodse slachtoffers of hun nabestaanden claims kunnen indienen. (AP)