Weduwe 'Marlboro Man' naar de rechter

MARSHALL, 13 SEPT. De weduwe van de acteur die jarenlang op de Amerikaanse televisie te zien was als de 'Marlboro Man' en vorig jaar overleed aan longkanker, heeft een proces aangespannen tegen Marlboro-producent Philips Morris en andere sigarettenfabrikanten. Zij eist een onbekend bedrag aan smartegeld, aldus de Texaanse krant de Marshall News Messenger.

David McLean draafde sinds de jaren zestig op in tv-spotjes voor Marlboro. In die tijd verschenen de eerste gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten. Voor één spotje moest McLean soms vijf pakjes sigaretten op een dag roken, zo staat in de aanklacht. Eind jaren tachtig ontwikkelde McLean longemfyseem en later longkanker, waaraan hij op 73-jarige leeftijd overleed.

De rechter die de claim behandelt, gaat ook over de rechtszaak die de Amerikaanse overheid tegen een aantal sigarettenproducenten heeft aangespannen. De overheid eist de vier miljard dollar kosten voor de medische behandeling van sigarettenrokers uit Texas terug. (KRF)