Vliegdekschip en Patriots naar Golf; VS voeren militaire druk Irak verder op

WASHINGTON/ BAGDAD, 13 SEPT. De VS hebben gisteren een tweede vliegdekschip en Patriot-antiraketraketten naar de Golf gestuurd om hun militaire potentieel tegen Irak te versterken. Irak heeft weer drie raketten afgeschoten, overigens zonder dat geallieerde vliegtuigen in de buurt waren.

Functionarissen van het Pentagon meenden dat het Iraakse regime hiermee “alleen een verklaring wilde afleggen”. Woensdag schoot Irak een raket af in de richting van twee Amerikaanse F-16-gevechtsvliegtuigen in de noordelijke No-fly zone, waarna de Amerikaanse regering besloot 8 F-117A Stealth gevechtsvliegtuigen naar Koeweit te sturen ter versterking van de ongeveer 200 vliegtuigen die zij al in het Golfgebied heeft. Ook werden 4 B-52 bommenwerpers van Guam naar Diego Garcia in de Indische Oceaan gedirigeerd, en gisteren het vliegdekschip Enterprise, met 75 vliegtuigen aan boord, dat doorgaans in de Middellandse Zee is gestationeerd. In de Golf opereert al het vliegdekschip Carl Vinson.

Minister van defensie William Perry kondigde woensdag aan dat de Amerikaanse reactie op de Iraakse provocatie “buitenproportioneel” zou zijn. Een daadwerkelijke Amerikaanse aanval op Irak werd vanmiddag niet vóór morgen verwacht, aangezien de Stealth-vliegtuigen pas vanavond in Koeweit arriveren.

“Ik wil niet in een woordenoorlog met Saddam Hussein verzeild raken”, zei de Amerikaanse president Clinton gisteren in Californië. “Maar we gaan doen wat er maar nodig is om hem ervan af te houden zijn buren te bedreigen en onze piloten te bedreigen, en we gaan de No-fly zone afdwingen.” Voor enkele duizenden aanhangers op een verkiezingsbijeenkomst onderstreepte hij dat “wij niemand waar dan ook kunnen laten geloven dat hij de beschaafde gedragsregels niet hoeft te eerbiedigen”.

Minister Perry verwierp tegelijk een uitval naar Koeweit van de zijde van Bagdad, dat de stationering daar van de 8 Stealth-vliegtuigen gisteren “een oorlogsdaad tegen de Iraakse staat” noemde. Minister van buitenlandse zaken Christopher beloofde “onze vrienden in de Golf” nog eens dat de VS hen tegen Irak zullen verdedigen. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz verzekerde later dat zijn land absoluut niet Koeweit had willen bedreigen. “De dreiging komt van Koeweit tegen Irak en niet omgekeerd”, zei hij.

Koeweit zelf verdedigde gisteren zijn besluit de VS terwille te zijn, waartoe andere Golfstaten zich niet bereid hadden getoond. Minister van informatie Saud Nasser al-Saud al-Sabah zei dat Koeweit “een soevereine staat is die het recht heeft alle voorzorgsmaatregelen te treffen die zijn veiligheid en soevereiniteit en het welzijn van zijn burgers waarborgen”. Daarbij wees hij op de “jungle-mentaliteit” in Bagdad.

Republikeinse leiders maakte zich op om het beleid van Clinton jegens Irak tot een belangrijk verkiezingsthema te maken. Jack Kemp, Republikeins kandidaat voor het vice-presidentschap, riep Clinton opnieuw op zijn oogmerken wat betreft Irak aan de Amerikanen duidelijk te maken. Volgens hem zijn die onduidelijk, dit in tegenstelling tot de ambities van de Iraakse president Saddam Hussein. (AFP, Reuter, AP)