Vijfde verdachte Bols vrij

ROTTERDAM, 13 SEPT. De vijfde verdachte in de voorkenniszaak BolsWessanen, die woensdag werd aangehouden, is vandaag weer op vrije voeten gesteld. Het gaat om een 45-jarige ondernemer uit Aerdenhout. De man is volgens zijn advocaat, mr. H.E. Brink, een goede bekende van de vorige week dinsdag aangehouden T. van N., groepsdirecteur business affairs bij BolsWessanen.

Hij is eveneens regelmatig bezoeker van Drank en Spijshuis Blanje Bleu in Bentveld, het etablissement dat een spilfunctie lijkt te vervullen in de voorkennis-affaire.

De vijfde verdachte heeft gehandeld in put-opties BolsWessanen. Volgens zijn advocaat ging het om niet meer dan 30 opties. De raadsman weet niet of de verdachte op 3 juli 1995 heeft gehandeld.

Het onderzoek van Justitie naar handel met voorkennis BolsWessanen richt zich op de handel in bepaalde periodes van 1994 en 1995 maar lijkt zich vooral toe te spitsen op de handel die plaatsvond op 3 juli, de dag voordat BolsWessanen met tegenvallende resultaten kwam. De tegenvallende resultaten deed de koers van het aandeel BolsWessanen een rijksdaalder dalen. Op papier leverde dit de beleggers die op 3 juli totaal 3593 puts kochten een winst op van ongeveer één miljoen gulden.

Van de vijf verdachten die tot nog toe zijn opgepakt zit alleen BolsWessanen groepsdirecteur T.J. van N. nog vast. Gisteren lekte uit dat Justitie ook een Zandvoortse optiehandelaar en diens broer verdenkt van handel met voorkennis. Vorige week deed de politie huiszoeking in de woningen van beide mannen.

Het Openbaar Ministerie zou bij haar onderzoek een lijst van tien a vijftien (potentiële) verdachten hanteren. Justitie vermoedt dat mensen op die lijst op de een of andere manier met elkaar in verband stonden. Enkele verdachten zijn tijdens hun verhoor op het politiebureau gevraagd of ze de personen kennen die op de lijst voorkomen. Ook de vijfde verdachte is met enkele namen geconfronteerd, aldus zijn advocaat. Mr. Brink noemt het feit dat zijn cliënt woensdag om 6.00 uur van zijn bed is gelicht schandalig.