Thomassen voorlopig niet naar de beurs

Thomassen International, producent van energiecentrales, turbines en compressoren, ziet voorlopig af van een introductie op de Amsterdamse effectenbeurs. Aanleiding tot dit besluit vormen de financiële problemen bij de huidige eigenaar Deutsche Babcock. Tevens maakte Thomassen vanochtend bekend dat bestuursvoorzitter W. Magendans op eigen verzoek per 1 januari 1997 aftreedt. G. Kroese volgt hem op.

Het in Rheden gevestigde bedrijf zag zich sinds 1995 al drie keer genoodzaakt de plannen voor een beursintroductie op te schuiven. Volgens de laatste berichten zou de introductie eind deze maand plaatsvinden. Thomassen zal nu een eigen strategische en operationele eenheid gaan vormen binnen de nieuwe concernstructuur van de Duitse eigenaar. Het concern blijft wel een structuurvennootschap met een eigen raad van commissarissen.

Babcock verkeert sinds de zomer in grote problemen. Het Duitse bedrijf kreeg van de banken een noodkrediet van 600 miljoen mark voor een ingrijpende herstructurering. Tegenvallers bij verschillende dochterbedrijven zadelden het concern vorig jaar op met een verlies van 400 miljoen mark.

Babcock kocht begin dit jaar alle aandelen van de Nederlandse gasturbineproducent met het doel een deel daarvan naar de beurs te brengen. Thomassen is een oude bekende van het Damrak. Van 1956 tot 1968 was het aan de beurs genoteerd. Daarna werd de onderneming eigendom van het Rotterdamse RSV-concern. Met hulp van Babcock en Nederlandse participatiemaatschappijen staat het bedrijf inmiddels weer op eigen benen. Thomassen maakte tevens bekend dat de winst in de eerste helft van dit jaar is gestegen van 4,8 naar 7,6 miljoen gulden. De omzet groeide fractioneel tot 222,5 miljoen. De forse stijging van het resultaat komt vooral door de groei van de orderontvangst. Eind juni had de orderportefeuille een omvang van 967 miljoen tegen 742 miljoen gulden eind vorig jaar. Alle werkmaatschappijen droegen positief bij aan de behaalde resultaten.