Smokkelaar xtc tekent beroep aan

SINGAPORE, 13 SEPT. De Nederlander Ton A., die vorige week door een Singaporese rechter werd veroordeeld tot zes jaar cel en tien stokslagen wegens het importeren van ecstasy (xtc), heeft vanmorgen beroep aangetekend tegen zijn straf.

De Nederlander werd op 3 september door de Singaporese rechter Yap Siew Yong veroordeeld nadat hij op 9 juni was aangehouden op de luchthaven van Singapore met 2.238 xtc-pillen op zak. De pillen zaten verstopt in zeven pakjes sigaretten die A. bij zich droeg toen hij in Singapore overstapte op een vlucht naar Surabaya.

Rechter Yap zei vorig week dat zij met haar uitspraak “een duidelijk signaal wil laten uitgaan” naar de buitenwereld dat Singapore geen pardon kent met de xtc-handel. Zij zal nu, zo schrijft de wet in Singapore voor, een schriftelijke verklaring moeten opstellen waarin zij uitlegt op welke gronden zij tot haar vonnis gekomen is.

Hoewel er geen tijdslimiet staat voor het opstellen van deze verklaring verwacht Ton A.'s Singaporese advocaat P. Suppiah dat het circa drie maanden zal duren voordat zijn cliënt de uitleg van de rechter onder ogen krijgt.

Ton A. zal op grond van de motivering van de rechter moeten beslissen of hij verder wil gaan met het aanvechten van zijn straf in hoger beroep. Mocht hij daartoe besluiten, dan moet hij op zijn beurt een verklaring op schrift stellen waarin hij uitlegt welke redenen hij heeft om beroep aan te tekenen. Na de uitspraak vorige week was de algemene conclusie dat Ton A. een relatief lichte straf had gekregen.