Schoenprijs dreigt te verdubbelen na dumping

HOOFDDORP, 13 sept. Goedkopere schoenen, zoals die worden verkocht in ketens als Bata, Bristol en de Schoenenreus, kunnen binnen een maand tijd in prijs verdubbelen. Dit is het gevolg van een voorstel van het anti-dumping comité van de Europese Unie. Met name schoenen uit China zullen zwaar getroffen worden, daar komt een strafheffing op van 94 procent.

Schoeisel uit Indonesië en Thailand wordt belast met een heffing van gemiddeld 50 procent. Voorlopig betreft het alleen schoenen van canvas of linnen, over leren schoenen wordt later een besluit genomen.

De Nederlandse importeurs, verenigd in de Vereniging van Importeurs, Agenten en Groothandelaren in Schoenen zijn erg geschrokken van het voorstel. Wanneer de maatregel doorgang vindt, zal dit naast een aanzienlijke financiële strop ook banenverlies opleveren, zegt zij. De schoenenbranche is de afgelopen jaren al twee keer eerder getroffen door een Brusselse maatregel; in maart 1994 werd een importquotering van eenderde op leren schoenen uit China ingevoerd, eind vorig jaar werden bepaalde lage invoertarieven voor lage-lonen-landen afgeschaft.

De importeurs schatten dat het huidige voorstel bij implementatie een direct banenverlies oplevert van duizend arbeidskrachten. De directe financiële schade voor de hele schoenenbranche wordt geraamd op 2 miljard gulden. Dinsdag wordt in Brussel beslist of het voorstel wordt aangenomen. Nederland is een fel tegenstander van de sanctie. Drs. J. den Brabander, Nederlands afgevaardigde in het anti-dumping comité zal zijn uiterste best doen voor de Nederlandse importeurs. Naast Nederland is met name Duitsland faliekant tegen de maatregel.