Schaakbond: Olympiade in 2000 mogelijk in Nederland

AMSTERDAM, 13 SEPT. De schaakolympiade in het jaar 2000 wordt mogelijk in Nederland gehouden. De nationale schaakbond onderzoekt of Amsterdam kandidaat gesteld kan worden op het Fide-congres in Armenië, dat eind deze maand wordt gehouden. “De plannen zijn serieus”, zegt voorzitter Hamers van de schaakbond.

“Maar we moeten bekijken of het financieel haalbaar is. Bij een olympiade moet je bijvoorbeeld ook een congres organiseren. Het kost in totaal misschien wel vijf miljoen gulden. De schaakbond heeft dat geld niet, dus moeten er andere bronnen gevonden worden.”

De olympiade, het wereldkampioenschap voor landenteams, is een tweejaarlijks evenement van de wereldschaakbond Fide. De laatste keer dat de olympiade in Nederland werd gespeeld, was in 1954. Dit jaar is de olympiade - 117 mannenteams van zes spelers en 90 vrouwenteams van vier speelsters - in de Armeense hoofdstad Jerevan. Het vorige evenement was in Moskou, de olympiade van 1998 is in Kalmukkië of Sint-Petersburg.

“Het organiseren kost tegenwoordig een paar miljoen gulden”, zegt grootmeester Genna Sosonko, de playing captain van het Nederlandse team, dat morgen naar Armenië vertrekt. “In Westerse landen is het niet eenvoudig zo'n bedrag bij elkaar krijgen. Dan komen er vragen in de Tweede Kamer: mot dat nou? In landen waar geld op een onduidelijke manier tevoorschijn komt, is dat makkelijker. Eigenlijk is het gênant om een luxueus verschijnsel als een olympiade in een arm land als Armenië te organiseren. Het geld komt dit keer voor een deel van Armeniërs die rijk geworden zijn in de Verenigde Staten en wat voor hun land willen doen.”

Het Nederlands mannenteam bestaat uit (in bordvolgorde): Jan Timman, Loek van Wely, John van der Wiel, Paul van der Sterren, Friso Nijboer en Genna Sosonko. De wedstrijden zijn over vier borden. Favoriet is het Russische team met op de eerste twee borden wereldkampioen Gari Kasparov en Vladimir Kramnik. Nederland werd twee jaar geleden vijfde.

Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat Kasparov, wereldkampioen van de PCA, deze week in Moskou gesprekken heeft gevoerd met Anatoli Karpov, wereldkampioen van de Fide, over een match die hun wereldtitels moet herenigen.