Ronaldo bewijst waarde bij Barcelona

ROTTERDAM, 13 SEPT. De Braziliaanse voetbalster Ronaldo heeft gisteren zijn waarde bewezen voor Barcelona. De voormalige PSV'er, die afgelopen zomer voor 34 miljoen gulden naar Spanje is verhuisd, was matchwinner tegen het Cypriotische AEK Larnaca. Barcelona won het eerste duel in de eerste ronde van het Europese toernooi voor bekerwinnaars met 2-0.

Ronaldo is de grote publiekstrekker in Catelonië en een waardige vervanger van Romario, die een paar jaar geleden schitterde in diverse Europa-Cupduels. Ronaldo was twee jaar geleden goed op schot bij PSV. Vorig seizoen miste hij veel wedstrijden wegens een knieblessure. Voor 23.000 toeschouwers, die op het laatste moment werden geëvacueerd naar een ander stadion, maakte Ronaldo gisteren beide doelpunten.

De Engelse trainer Bobby Robson, de opvolger van Johan Cruijff, mocht van geluk spreken dat de jonge Braziliaan schotvaardig was. De overige vedetten bij Barcelona stelden gisteravond teleur. De Catalaanse trots speelde zijn thuiswedstrijd voor de verandering in het olympisch stadion op de Montjuich. Het veld van Nou Camp is dit seizoen bijna onbespeelbaar en wordt de komende weken van nieuwe plaggen voorzien.

Liverpool kwam tegen de semiprofs van MyPa geen moment in de problemen. De Engelsen wonnen in Finland met 1-0 door een doelpunt in de tweede helft van de Noorse verdediger Björnebye. De spitsen Fowler en Colymore misten een paar uitstekende kansen. Met de overwinning van Liverpool herstelde het Engelse voetbal zich enigszins van de teleurstellende resultaten in de andere Europese toernooien. Van de vier overige deelnemende clubs behaalde alleen Newcastle United een overwinning.

Het Italiaanse Fiorentina speelde in Roemenië met 1-1 gelijk tegen Gloria Bistrita. De Argentijnse spits Batistuta bleek eens temeer onmisbaar bij de Florentijnen. Hij zorgde voor de gelijkmaker, zoals hij vorig seizoen bijna elke wedstrijd doeltreffend was voor de Italiaanse bekerwinnaar.

Van de overige favorieten rekende Paris SG af met het bescheiden FC Vaduz uit Liechtenstein. De Franse titelhouder behaalde een 4-0 overwinning in de dwergstaat en kan zich opmaken voor de tweede ronde. Olympique Nîmes won thuis met 3-1 van Kispet Honved. Nîmes speelt dit seizoen in de derde divisie van de Franse competitie en dankt zijn deelname in het Europa-Cuptoernooi aan de status van verliezend bekerfinalist.

Rode Ster Belgrado beleefde een pijnlijke avond in Kaiserslautern. De Duitse tweedeklasser dankte de triomf aan een treffer van Wegmann. De Belgische deelnemer Cercle Brugge leek op een gemakkelijke overwinning af te stevenen tegen Brann SK. Na een half uur stond het 3-0. De Noren verschaften zich in blessuretijd een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd.