Ritman procedeert tegen ING

AMSTERDAM, 13 SEPT. ING blijft weigeren wegwerpserviesfabrikant De Ster aan voormalig eigenaar Joost Ritman terug te verkopen voor 375 miljoen gulden. Gisteren stonden beide partijen voor de Amsterdamse rechtbank in een door Ritman aangespannen kort geding tegen de bankverzekeraar.

Met het kort geding probeert Ritman ook te voorkomen dat de bank een deel van Ritmans voormalige kunstschatten bij het Londense Christie's gaat veilen.

Ritman baseert zich wat betreft de verkoop van De Ster op een afspraak uit 1993 tussen hem en ING die in dat jaar de leiding van het bedrijf overnam omdat het in de rode cijfers belandde. Als ING De Ster zou verkopen aan een derde, zou Ritman de gelegenheid krijgen een even hoog bod te doen, zo luidde een clausule.

Gisteren betoogde Ritmans advocaat mr. P. Wakkie dat de Arabische investeringsgroep Investcorp een - inmiddels afgeketst - bod gedaan heeft van 375 miljoen gulden, en dat daarmee Ritman het recht heeft De Ster voor een vergelijkbaar bedrag te kopen. Ritman zegt een consortium van financiers achter zich te hebben dat het bedrag kan opbrengen.

Volgens ING schiet de bank er bij een dergelijk bedrag nog 210 miljoen gulden bij in. Bovendien zegt de bankverzekeraar dat het bod dat Investcorp heeft uitgebracht 'nooit concreet' is geweest, dus dat Ritman zich daarop nooit kan beroepen.