Rechter Spanje wil ex-leiders Argentinië vervolgen

ROTTERDAM, 13 SEPT. Spanjes onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die de afgelopen jaren de drijvende kracht was achter het onderzoek naar doodseskaders en corruptieschandalen, heeft besloten zijn activiteiten tot ver over de grens uit te strekken.

Gisteren opende hij een gerechtelijke procedure tegen de vroegere Argentijnse presidenten Videla en Galtieri en een honderderdtal militairen, politie-functionarissen en artsen. Zij worden door Garzón verdacht te hebben meegewerkt aan het spoorloos laten verdwijnen van zeker 300 Spanjaarden gedurende de Argentijnse militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. Volgens schattingen van mensenrechtenorgansaties zouden in deze periode in totaal 30.000 mensen door het regime zijn vermoord.

Garzón gaf gisteren opdracht tot het verhoor van Videla, Galtieri en de overige verdachten. Zij zullen in een vooronderzoek worden opgeroepen op verdenking van “genocide en terrorisme”. Indien de verdachten niet in Madrid komen opdagen, moet het verhoor in principe plaatsvinden door Argentijnse onderzoeksrechters.

De poging om de vervolging van de daders van de 'smerige oorlog' in Argentinië vanuit Spanje nieuw leven in te blazen kan in juridische kring op enige scepsis rekenen. Vanuit Argentinië wordt er onder meer op gewezen dat de militaire top, onder wie generaal Videla, reeds eerder terecht stond voor de misdaden begaan onder de dictatuur. Van de vroegere junta werden vijf leden schuldig bevonden en vier vrijgesproken. Door de straffen werd in 1986 definitief een streep gehaald in het kader van een algemene amnestie.

De verdachten worden evenwel direct getroffen doordat Garzón ook de aanval heeft ingezet op hun portemonnee. De Spaanse onderzoeksrechter heeft bij zijn Zwitserse collega's gevraagd alle Zwitserse bankrekeningen die de verdachten bezitten te blokkeren hangende het vooronderzoek.