PSV'ers futloos in schemering aan Zwarte Zee

ROTTERDAM, 13 SEPT. PSV heeft de vorm in de nationale competitie niet kunnen waarmaken op de Europese velden. In de eerste ronde van het toernooi voor bekerwinnaars speelde de Brabantse club in Georgië met 1-1 gelijk tegen Dinamo Batumi. De return wordt over dertien dagen in Eindhoven gespeeld.

PSV had geen gemakkelijke avond in de schemering van Batumi, een kustplaats aan de Zwarte Zee bij de grens met Turkije. De slecht functionerende lichtmasten boden de spelers weinig zicht, maar trainer Advocaat wilde geen excuses noemen voor het povere resultaat. “Ik heb alles goed kunnen zien. De spelers kennelijk minder.”

De twaalfduizend toeschouwers hadden nog nooit een wedstrijd bij kunstlicht aanschouwd. In Batumi valt de stroom regelmatig uit. Tijdens de wedstrijd zat de halve stad zonder licht. Het stadion van Dinamo voldeed vooraf niet aan de eisen van de Europese voetbalunie (UEFA). Vijfhonderd vrijwilligers zetten de stoelen en hekken op de juiste plaats. Een groot contingent militairen zorgden voor de veiligheid op de tribunes. Een half uur voor aanvang gaf scheidsrechter Zuppinger nog opdracht de lijnen opnieuw te kalken.

De bijzondere omstandigheden leidden tot gebrek aan concentratie bij de meeste PSV'ers. Vooral in de beginfase van de wedstrijd werd PSV verrast door het snelle countervoetbal van Batumi. De spitsen Moejiri en Oejoemajoeridze zorgden voor het nodige gevaar. PSV-verdediger Van der Weerden maakte duidelijk dat hij geen geboren verdediger is. Na ruim een kwartier dekte hij aan de buitenkant, waardoor Moejiri in vrije postitie voor het doel kon worden aangespeeld. De behendige linksbuiten passeerde doelman Waterreus met een droog schot in de korte hoek. Advocaat: “Een fout die op dit niveau niet thuishoort.”

Even later was het bijna 2-0 voor Batumi. Valckx werd bij de middenlijn van de bal gelopen door Oejoemajoeridze, die tot zijn verbazing keeper Waterreus uit zijn doel zag lopen. De lob van de Georgiër ging rakelings naast. Waterreus had na afloop de nodige zelfkritiek. “We hebben dit seizoen vier kansen weggegeven, steeds werd daaruit gescoord. Dat moet ik me aantrekken. Een keeper van een topclub weet dat het juist gaat om die ene bal per wedstrijd.”

PSV herstelde zich vlak voor rust. Na een voorzet van Jonk werd Nilis aan zijn shirt getrokken door Tongasvili, die hem de hele wedstrijd hinderlijk voor de voeten liep. Zuppinger kon niet anders dan een strafschop geven. “De enige keer dat de scheidsrechter in ons voordeel floot”, vond Advocaat. Zijn wekelijkse uitblinker Nilis verzilverde de penalty en bracht zijn ploeg op een cruciaal moment op gelijke hoogte. In de tweede helft had PSV een veldoverwicht, zonder dat de ploeg nog veel kansen creëerde.

Advocaat ergerde zich na afloop over de ongelukkige planning van het Europa-Cupduel. PSV heeft een loodzware week achter de rug, met een langdurige heen -en terugreis. Voor aanstaande zondag staat het competitieduel tegen De Graafschap op het programma. “Om commerciële redenen moeten we hier op donderdag spelen in plaats van woensdag. Dan sturen ze ons ook nog eens naar een uithoek. Eigenlijk zou dat niet moeten kunnen”, sprak Advocaat.

Spits Eijkelkamp zal tegen De Graafschap zeker ontbreken. De aanvaller werd in Batumi met grote regelmaat omver geschopt en verliet in de tweede helft voortijdig het veld met een forse blessure op de linkerwreef. “Ik hoop dat de schade beperkt blijft tot een kneuzing.” De blessure wordt vandaag onderzocht.