Popgroep Oasis staat op springen na ruzie broers Gallagher

LONDEN, 13 SEPT. Oasis, de meest succesvolle Britse popgroep van de jaren negentig, staat op springen. Het einde van de groep is wel vaker voorspeld, bandleden zijn wel vaker woedend weggelopen of bij een concert niet verschenen, en rellen horen ook wel tot het handelsmerk van de groep. Maar dit keer lijken de ernstig verstoorde verhoudingen binnen Oasis werkelijk niet meer te lijmen.

Een Amerikaanse toernee werd woensdag halverwege afgebroken. Gitarist en liedjesschrijver Noel Gallagher landde gisteren in zijn eentje per Concorde op het Londens vliegveld Heathrow en weigerde elk commentaar.

Bekend is dat de gebroeders Gallagher die de as van Oasis vormen, al van jongsaf op voet van oorlog staan. De 29-jarige Noel, de oudste van de twee, heeft wel eens gezegd dat de bodyguards van de groep in de eerste plaats zijn bedoeld om de broertjes uit elkaar te houden. Noel vindt de 23-jarige leadzanger Liam onbetrouwbaar, onevenwichtig en te weinig professioneel.

In het verleden was het altijd Liam die zijn biezen pakte. Dat gebeurde tijdens de Amerikaanse toernee twee jaar geleden. Ook vorige maand nog liet de grillige Liam het afweten bij een concert in Londen. Op het laatste moment besloot hij deze maand ook niet mee te vliegen met de rest van de groep naar de Verenigde Staten omdat hij beslist onmiddellijk een nieuw huis voor hem en zijn geliefde moest zoeken. Op dat moment deden al de eerste geruchten over het uiteenvallen van Oasis de ronde. Maar die speculaties verstomden toen de zanger na het eerste gemiste concert in Chicago toch nog verscheen.

Volgens onbevestigde berichten zou de beslissing om de tournee te staken zijn genomen tijdens een vijf uur durend topberaad van de groep, dat voorafging aan een gepland optreden in Charlotte, North Carolina. Tijdens het beraad zouden de broers met elkaar op de vuist zijn gegaan. Hun platenmaatschappij Creaton volstond met de verklaring dat “interne moeilijkheden” het afbreken van de toernee noodzakelijk maakten. Dat de bandleden weer snel samen zouden optreden, werd “onwaarschijnlijk” genoemd.

Behalve de gebroeders Gallagher, bestaat de groep uit gitarist Paul Arthurs, bassist Paul McGuigan en drummer Alan White. Hun Definitely Maybe was met twee miljoen exemplaren de beste verkochte debuut-CD uit de Britse pophistorie. Van hun tweede CD What's the Glory zijn acht miljoen exemplaren verkocht. Oasis bestaat sinds 1992 maar brak pas in 1994 door met de single 'Supersonic'.

    • Dick Wittenberg