Parlement Burundi en partijen hersteld

BUJUMBURA, 13 SEPT. Het parlement van Burundi wordt in zijn functie hersteld en het verbod op politieke partijen wordt opgeheven. Dat heeft het militaire regime van Burundi gisteren aangekondigd. De versoepeling in de houding van het militaire regime is het gevolg van bemiddeling door de Verenigde Naties.

Na zijn machtsovername op 25 juli onhief Pierre Buyoya, de militaire Tutsi-leider van Burundi, het parlement van zijn taken en verbood hij alle politieke partijen. De gekozen president, Sylvester Ntibantunganya, vluchtte naar de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur in de hoofdstad, Bujumbura. Buyoya rechtvaardigde de staatsgreep als een poging om genocide te voorkomen. Hij kondigde plannen aan voor een overgangsregering die het land drie jaar zou moeten besturen.

Uit protest tegen de machtsovername sneden Afrikaanse buurlanden de toegangswegen naar Burundi af en stelden zij economische sancties in tegen het land. Zij blokkeerden de toevoer van olie en de export van koffie, het belangrijkste uitvoerprodukt van Burundi. Voorwaarden voor de opheffing van het embargo waren onder meer het herstel van het parlement in het intrekken van het verbod op de politieke partijen. De sancties waren eveneens bedoeld om Buyoya ertoe te dwingen besprekingen te voeren met rebellen van de Hutu-meerderheid, die 85 procent van de bevolking van Burundi uitmaakt.

De Verenigde Naties zeggen dat het herstel van het parlement en de opheffing van het verbod op de politieke partijen het gevolg is van gesprekken die de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros-Ghali, en zijn assistent, Lansana Kouyate, hebben gevoerd met Buyoya en andere leiders in Burundi en de omliggende regio.

“Als resultaat van deze diplomatieke inspanningen heeft majoor Buyoya met onmiddelijke ingang het verbod op politieke partijen opgeheven en de Nationale Volksvergadering in ere hersteld”, aldus een woordvoerder van Boutros-Ghali. “De secretaris-generaal gelooft dat dit uiterst positieve stappen zijn en hoopt dat deze gevolgd zullen worden door andere. Hij blijft volledig toegewijd aan zijn pogingen de stabiliteit in het land te herstellen en een blijvende nationale verzoening te bereiken.” Buyoya zal vandaag een persconferentie houden waarop hij zijn plannen om de politiek nieuw leven in te blazen, zal uiteenzetten. (Reuter)