Organon wint hoger beroep octrooizaak

Organon Teknika heeft geen inbreuk gemaakt op de octrooien van het Zwitserse farmacieconcern Hoffmann-La Roche. Bij de ontwikkeling en produktie van aids-tests heeft de Akzo Nobel-dochter gebruik gemaakt van eigen technologie, die niet lijkt op die van de Zwitsers. Dat was het oordeel van het gerechtshof in Den Haag in de hoger-beroepszaak die Hoffmann-La Roche had aangespannen.

Het hof bevestigde daarmee de eerdere uitspraak in kort geding voor de rechtbank in Den Haag van september 1995. Organon Teknika introduceerde in 1994 twee diagnostische tests bedoeld om besmetting met het aids-virus (HIV) op een zeer vroeg tijdstip te kunnen vaststellen. De rechten op de octrooien voor de betreffende vermeerderingstechnologie liet Organon in 1989 vastleggen. Met die techniek kunnen zeer kleine hoeveelheden van het erfelijk materiaal van het virus worden vergroot en aangetoond.

Hoffmann-La Roche kreeg in 1993 een Europees octrooi voor een oudere vermeerderingsmethode. Die zou volgens de Zwitsers erg veel lijken op die van Organon. Akzo bestrijdt dat. Roche begon niet alleen een procedure in Nederland, maar stapte ook in het buitenland naar de rechter. Die zaken lopen nog. Of het concern zijn gelijk nog hogerop gaat zoeken, kon woordvoerder F. Raeber van Hoffmann-La Roche nog niet zeggen.

Organon-Teknika, business unit van Akzo Nobel, heeft zijn internationale hoofkantoor in het Belgische Turnhout. In Nederland heeft het bedrijf een research- en productiecentrum in Boxtel. Hoffmann-La Roche is gevestigd in Basel.