'Onaanvaardbaar gedrag'; Ex-wethouder Den Bosch uit fractie gezet

's-HERTOGENBOSCH, 13 SEPT. De Bossche oud-PvdA-wethouder P. Kagie wordt uit de fractie gezet. Dit gebeurt omdat is gebleken dat hij tijdens zijn wethouderschap enige duizenden guldens uitgaf met behulp van een gemeentelijke kredietkaart en privé taxiritten op rekening van de gemeente maakte.

Weliswaar zou hij dat geld inmiddels hebben terugbetaald, maar voor een meerderheid van de PvdA-fractie is het handelen van Kagie de druppel die de emmer doet overlopen. Fractievoorzitter R. Rottier: “Er is sprake van onaanvaardbaar gedrag, er is nu geen compromis meer mogelijk.” Eind vorige maand trad Kagie terug als wethouder nadat proces-verbaal was opgemaakt omdat hij een oud-bestuurder van de lokale radio een klap in het gezicht had gegeven.

Fractielid J. van der Beek, die tot 1 september waarnemend burgemeester was van Den Bosch, heeft het landelijk partijbestuur ingelicht over de zaak omdat die volgens haar de partij grote schade toebrengt. Aanblijven als raadslid is ook volgens Van der Beek “volstrekt onaanvaardbaar”. Kagie zelf was niet voor commentaar bereikbaar, maar volgens fractievoorzitter R. Rottier zou hij aan twee fractiegenoten hebben laten weten dat hij zich als raadslid zal terugtrekken. “Het wachten is nu op zijn ontslagbrief, zo niet dan moet de burgemeester het voortouw nemen omdat Kagie oneigenlijk gebruik heeft gemaakt van gemeentegeld”, aldus Rottier. De gemeente ziet vooralsnog af van vervolging omdat er geen sprake zou zijn van “persoonlijke verrijking”.

Niet bekend