Nieuw bewijs tegen Nihoul; Weer politicus genoemd in zaak-Cools

BRUSSEL, 13 SEPT. De Brusselse zakenman Jean-Michel Nihoul is in staat van beschuldiging gesteld wegens medeplichtigheid aan de ontvoering van Laetitia Delhez. Het onderzoek naar de verdwijning van het Waalse meisje, dat een maand geleden levend werd teruggevonden, bracht de zaak rond kinderontvoerder Marc Dutroux aan het rollen.

Nihoul werd vorige maand gearresteerd op verdenking van bendevorming. Hij ontkende betrokkenheid bij ontvoering en misbruik van minderjarigen. Maar getuigen, onder wie een Nederlander, zeggen Nihoul gezien te hebben in Bertrix, de woonplaats van Laetitia, vlak voor haar ontvoering. Een alibi dat Nihoul opgaf voor het moment van de verdwijning, blijkt niet te kloppen. Het alibi was hem verschaft door ex-advocaat Michel vander Elst, die in 1989 schuldig werd bevonden aan medeplichtigheid van de ontvoering van ex-premier Paul vanden Boeynants.

Nihoul wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van de achtjarige meisjes Julie en Mélissa, in juni vorig jaar. Er zou te weinig bewijs zijn om hem in deze ontvoering in staat van beschuldiging te stellen. Ook blijkt nu dat de zakenman wordt verdacht van moord in 1979 op een Zwitser. De ex-vrouw van Nihoul, de vorige week aangehouden Annie Bouty, zou belastende verklaringen tegen hem hebben afgelegd. Maar volgens zijn advocaat blijft Nihoul ontkennen iets met de zaak te maken te hebben.

Een Zwitserse vrouw blijkt in juli 1995 aangifte te hebben gedaan bij de politie van Neuchâtel in Zwitserland met de verklaring dat zij Julie en Mélissa had gezien op een jacht bij het meer van Neuchâtel. Ondanks haar gedetailleerde beschrijving werd de verklaring nauwelijks onderzocht. Het parket in Neufchâteau, dat de zaak-Dutroux onderzoekt, neemt de verklaring ernstig. De getuige zou inmiddels een vrouw aan boord van het schip hebben herkend als Michèle Martin, de vrouw van Dutroux. Het jacht behoort toe aan een garagehouder, die gisteren door de Zwitserse politie is gehoord. De Zwitserse politie heeft erkend dat mogelijk fouten zijn gemaakt en een intern onderzoek ingesteld.

In België zou de raadkamer van Neufchâteau vandaag beslissen over de verdere gevangenhouding van de hoofdverdachte in de zaak van de verdwenen meisjes, Marc Dutroux, en zijn vrouw Michèle Martin en zijn handlanger Michel Lelièvre. De laatste twee verschenen vanmorgen onder zware bewaking voor de raadkamer. Dutroux zelf bleef in zijn cel. Er bestaat weinig twijfel over dat de aanhouding van het drietal wordt verlengd. Een verzekeringsagent die vorige maand werd aangehouden samen met hoofdinspecteur Georges Zicot in verband met autozwendel van de bende-Dutroux is vrijgelaten. Zicot blijft in voorarrest.

In het onderzoek naar de in 1991 vermoorde Luikse socialist André Cools overweegt justitie een verzoek in te dienen bij het Waalse parlement om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van de politicus Guy Mathot. Een anonieme getuige, die zeer gedetailleerde informatie heeft gegeven over de uitvoering van de moord, noemt Mathot als een van de mogelijke opdrachtgevers. Ook de aangehouden oud-minister Alain Van der Biest wordt door de anonieme getuige genoemd. Mathot was binnen de Parti Socialiste een van de politieke tegenstanders van Cools. Justitie zegt echter dat het bewijs tegen hem mager is. Justitie in Luik blijkt de identiteit te kennen van de twee Tunesische huurmoordenaars die Cools in juli 1991 neerschoten. Ze kwamen een week voor de moord naar Luik en zijn een dag voor de moord in een studio in Luik toevallig geïdentificeerd door controleurs van de belasting. Hun namen zijn doorgegeven aan de Italiaanse justitie met het verzoek de twee, die op Sicilië zouden zijn gerecruteerd, op te sporen en te arresteren.

De zoon van André Cools, Marcel, heeft gisteren op een persconferentie geëist dat een aantal magistraten die het onderzoek naar de moord op zijn vader zouden hebben tegengewerkt, worden afgezet. Behalve de Luikse onderzoeksrechter Véronique Ancia staat ook oud-minister van Justitie Melchior Wathelet op de zwarte lijst van Marcel Cools. Wathelet wordt beschuldigd van “systematische inmenging in de uitoefening van de rechterlijke macht”.

    • Birgit Donker