Michel François

Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. T/m 9 okt. Wo t/m za 13-18u. Prijzen: van 300 tot 18.500 gulden.

De Belgische kunstenaar Michel François (1956) is geen onbekende in Nederland. Sinds zijn eerste solo-tentoonstelling in 1991 bij Galerie Lumen Travo in Amsterdam, nam hij deel aan verschillende groepstentoonstellingen waaronder Ik + de Ander in Amsterdam en De koffer van de célibatair in Maastricht. Begin volgend jaar staat een expositie in het Rotterdamse Kunstcentrum Witte de With op het programma.

De kracht van het werk van François is de poëtische eenvoud van idee en uitvoering. Bij een letterlijke beschrijving van de foto's, objecten en installaties of van de video die bij Lumen Travo te zien zijn, gaat de subtiliteit van het beeld vaak verloren. Achterin de galerie staat bijvoorbeeld een ijzeren raamwerk waarin al of niet gebroken flessen, papieren cijfers en zwarte papierstrips hangen. Onderin ligt een berg munten. De titel, Le jeu de massacre, en de bundel gipsen pistolen en geweren die op de tegenoverliggende wand is bevestigd, geven het idee dat een macabere schiettent is verbeeld.

De manier waarop François min of meer alledaagse voorwerpen gebruikt, roept soms heel persoonlijke associaties op. Zo herinnerden de roze en blauwe letters die willekeurig in een ijzeren kooitje hingen, mij onmiddellijk aan de Montessori-kleuterschool. Met blauwe klinkers en roze medeklinkers moest je daar woordjes leggen op een matje op de grond. Maar misschien heeft François eerder de miscommunicatie in de wereld op het oog.

    • Din Pieters