Japans economie krimpt in tweede kwartaal

TOKIO, 13 SEPT. De Japanse economie is in het tweede kwartaal van 1996 gekrompen met 0,7 procent, zo heeft het Economisch Planbureau vandaag bekend gemaakt. Volgens het bureau zijn de cijfers echter geen reden tot zorgen en zet het “bescheiden herstel” van de economie zich voort.

De krimping van het brutto binnenlands produkt na een groeicijfer van 3 procent over het voorafgaande kwartaal heeft niet tot schrikreacties geleid. Een analist van J.P. Morgan in Tokio zei: “Alles is in principe in orde met de Japanse economie. Bestedingen in de privé-sector nemen langzaam over als motor van de groei.” De belangrijkste reden voor het negatieve cijfer is een afname van de overheidsinvesteringen die voortvloeiden uit een stimuleringspakket dat de Japanse regering vorig jaar herfst afkondigde. Wegens afnemende effecten van deze steun hadden de meeste analisten de nu bekend gemaakte krimping van de economie zien aankomen. Voor het nu lopende kwartaal wordt weer een groei verwacht.