Italië restaureert monumenten met opbrengst van lotto

ROME, 13 SEPT. De goklust van de Italianen moet het culturele erfgoed van het land redden. Het kabinet wil iedere week een extra trekking van de lotto houden, waarvan de opbrengst zal worden gebruikt voor de restauratie van monumenten en andere culturele doelen.

Het ministerie van cultuur moet zo jaarlijks 220 miljoen gulden extra ter beschikking krijgen. Dat zou een forse financiële injectie betekenen op het huidige budget van ongeveer zeshonderd miljoen gulden. Het project moet begin volgend jaar van start gaat. Omdat de lotto daarmee een goed doel wordt, zal er reclame voor worden gemaakt in musea.

Minister van cultuur Walter Veltroni, die het plan samen met minister van financiën Vicenzo Visco heeft opgesteld, zei dat het extra geld zal worden gebruikt voor restauraties die anders onmogelijk zijn, voor projecten van de Europese Unie, voor het langer openhouden van musea en voor betere bescherming van kunstschatten in kerken.

“Dit is beter dan niets”, zei kunstcriticus Federico Zeri. “Als er langs de gewone weg geen geld gevonden kan worden, dan moet de buitengewone weg maar worden geprobeerd. Het belangrijkste is iets te doen, voorkomen dat er dingen te gronde gaan.”

Vorig jaar heeft de staat ongeveer zes miljard gulden opgehaald met de zaterdagse trekkingen van de lotto. Daarvan wordt 51 procent uitgekeerd als prijzengeld. De winst komt zonder specifieke bestemming terecht in de schatkist. De extra trekking van de lotto zal waarschijnlijk woensdag zijn.

Het succes van de Engelse National Lottery, waarvan 28 procent voor culturele doelen wordt gebruikt, heeft de Italiaanse ministers op een idee gebracht. Minister Veltroni heeft al vijf projecten aangewezen waarvoor de eerste geldstroom zal worden gebruikt. Dat zijn het achttiende-eeuwse Armenziekenhuis in Napels, het kasteel Veneria bij Turijn, het kasteel dat Noormannen hebben achtergelaten bij Melfi, de Pinacotheek Brera in Milaan, en het Palazzo della Ragiona in Padua.

Het zou voor het eerst zijn dat opbrengsten van lotto, toto of andere loterijen voor een specifiek doel worden bestemd in Italië.

Minister Veltroni verwachtte met het extra geld ongeveer 2500 nieuwe arbeidsplaatsen te kunnen scheppen.

    • Marc Leijendekker