Hi, I'm Niall

Niall FitzGerald, sinds twee weken Unilevers nieuwe Britse co-voorzitter, maakt een stormachtige entree. Daags na zijn aantreden beloofde hij al dat 20 procent van de produkten van Unilever opnieuw zouden worden beoordeeld op hun rendement en hun voortbestaan bij het voedingsmiddelenconcern. En deze week toerde hij langs beleggers in de Verenigde Staten met de belofte van een winstgroei voor Unilever van boven de tien procent op termijn.

Zijn bezoek aan de belangrijke effectenhuizen PruBache en Goldman Sachs resulteerde in krachtige koopadviezen. Beide acties van FitzGerald deden wonderen voor de koers. Van 238,50 vlak voordat hij zijn nieuwe functie opnam, is het aandeel Unilever inmiddels in twee weken tijd omhooggeschoten naar een record van 264,60 gulden gisteren. Dat is ruim tien procent koerswinst.

Ook het door een voorkennisschandaal geplaagde BolsWessanen profiteerde gisteren op de beurs van de stemming. BolsWessanen wordt in het geruchtencircuit genoemd als mogelijk overnamedoel van Unilever. De geschiedenis zou zich tenslotte kunnen herhalen: het door een soortgelijke affaire geteisterde Borsumij Wehry werd al snel opgeslokt door concurrent Hagemeyer.

Zo'n overname lijkt niet in overeenstemming met FitzGeralds streven naar dubbele winstgroeicijfers op termijn. Maar het kan toch ten goede komen aan het aandeel: na inlijving van het matig renderende BolsWessanen kan de nieuwe Unilever-topman verklaren dat niet 20 procent, maar voortaan 30 procent van de produkten kritisch zal worden bekeken.

    • Maarten Schinkel