Damrak straft teleurstellend Heineken af

AMSTERDAM, 13 SEPT. Het halfjaarbericht van Heineken kwam op het Damrak hard aan. De niet al te grote winstgroei en de voorspelling dat de winst dit jaar beneden die van 1995 zal komen, veroorzaakten een koersval. Rond het middaguur noteerde Heineken maar liefst 44,70 lager op 318 gulden.

AMSTERDAM De graadmeter van de beurs, de AEX, daalde onder invloed van Heineken 4,84 punt naar 560,06. In Londen was de beurs stabiel. Heineken gold de laatste jaren als een van de lievelingen op de Amsterdamse beursvloer. De koers ging in een rechte lijn omhoog naar een top van 402 gulden op 6 juni. Handelaren hoefden nauwelijks hun best te doen bij het vinden van kopers. Een slechte zomer in Europa met dalende bierverkopen zorgt nu voor een flinke kater. “Het blijft natuurlijk een uitstekende maatschappij”, vergoeilijkte een handelaar. “Maar dit resultaat en vooral deze verwachting tikt hard aan.” Analisten hebben hun prognose voor geheel 1996 nu bijgesteld van ruim 14 procent winst per aandeel naar 12,50 tot 13.

Heineken trok uiteraard alle aandacht naar zich toe. De meeste andere fondsen liepen licht terug. Unilever zakte 2,20 op 262,40, maar dit verlies bracht de beurs nauwelijks in beroering. “Het aandeel houdt zich na de koersexplosie goed staande”, meende een handelaar. “Vooral beleggers in Engeland zijn nog altijd gek van Unilever.”

Andere dalers waren de Rotterdamse fondsen Nedlloyd en Hunter Douglas. Nedlloyd liet zes dubbeltjes liggen op 44,90 en Hunter Douglas 1,90 op 118. Winst was er voor DSM, dat een gulden steeg op 163,50. Hagemeyer liep ook 1,40 omhoog op 128,90.

Op de lokale markt leed Grolsch onder de koersval van Heineken. De brouwer uit de Achterhoek daalde 2,30 op 66,80. Winst was er daarentegen voor Simac, dat 3,40 gulden klom op 66.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten opnieuw gestegen. Om 10.00 uur noteerde de dollar 1,6990 gulden, een kwart cent meer dan de slotkoers van 1,6965 een dag eerder.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is er gisteren bijna in geslaagd een nieuw record te vestigen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 17,02 punten tot 5771,94. Het record, een slotstand van 5778 punten, werd bereikt op 22 mei. Nog geen half uur voor het einde van de handel zat de index daar nog boven.

De stijging was het gevolg van geruststellende gegevens wat betreft de inflatie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse producentenprijzen bleken in augustus te zijn gestegen met 0,3 procent. Dat was meer dan de verwachte 0,2 procent, maar onder uitsluiting van de sterk schommelende energie- en voedselprijzen daalde de prijsindex met 0,1 procent, terwijl een stijging was verwacht met 0,1 procent. Dit laatste deed de vrees voor het oplopen van de inflatie en stijging van de rente naar de achtergrond verdwijnen.

Gillette en Duracell trokken de aandacht. Gillette (scheermesjes) neemt via een aandelenruil voor zeven miljard dollar de batterijenfabrikant over. Duracell steeg in koers. Gillette ging omlaag.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio ging fors omhoog. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg met 398,71 punten (1,95 procent) tot 20.842,64. Vooral buitenlandse beleggers deden grote aankopen. Het meest in trek waren vastgoed- en bouwfondsen. Zij profiteerden van speculatie dat de Japanse regering zal komen met een aanvullende begroting en nieuwe dereguleringsmaatregelen.