Cockerill schrapt 2000 banen

BRUSSEL, 13 SEPT. Bij het Waalse staalbedrijf Cockerill Sambre gaan de komende vier jaar 2000 banen verloren. Dat heeft de voorzitter Jean Gandois gisteren bekend gemaakt. Hij beloofde de sanering zo veel mogelijk zonder gedwongen ontslagen uit te voeren.

Bij Cockerill Sambre werken momenteel 10.000 mensen. De ontslagen zijn volgens Gandois nodig om de kosten te drukken. In de eerste helft van dit jaar leed het staalbedrijf een verlies van 180 miljoen frank (ruim 9 miljoen gulden). In de eerste helft van 1995 realiseerde de grootste Waalse staalproducent nog een winst van 3,1 miljard frank. Het verlies van dit jaar is onder andere een gevolg van de verliezen van dochterondernemingen CMI en Ymos. Voorzitter Gandois voorspelde betere resultaten voor de tweede helft van dit jaar, als gevolg van voorzichtig stijgende prijzen.

Net als andere staalfabrikanten in Europa lijdt Cockerill Sambre onder een verminderde vraag naar staal ten gevolge van de economische teruggang en van een dalende vraag van autofabrikanten die steeds minder staal gebruiken. Twintig jaar geleden werkten er nog 28.000 mensen bij Cockerill Sambre, dat voor 80 procent in handen is van het Waals gewest.

Anderhalf jaar geleden nam het Belgische staalconcern het vroegere Oostduitse Eko Stahl over. Volgens voorzitter Gandois loopt de modernisering van Eko Stahl zoals gepland. Volgend jaar moeten een nieuwe hoogoven en een warmwalserij in gebruik worden genomen, zodat Eko Stahl als geïntegreerde staalproducent kan werken. De uitbreiding met de warmwalserij was, naast een investering van 440 miljoen mark, een voorwaarde die de Europese Unie stelde aan de overname van Eko Stahl door Cockerill Sambre. De Duitse regering beloofde voor negenhonderd miljoen mark steun aan het bedrijf.

Eerder dit jaar kwam het Waalse staalbedrijf Forges de Clabecq in de problemen. Het lot van de 1500 werknemers is nog steeds onzeker.