Bloedige vetes in rapwereld Amerika

ROTTERDAM, 13 SEPT. De 25-jarige Amerikaanse rapper Tupac Shakur ligt voor de tweede keer in twee jaar zwaargewond in het ziekenhuis na een schietpartij. Artsen hebben zijn rechterlong verwijderd.

Shakur werd afgelopen zaterdag in Las Vegas vanuit een auto neergemaaid toen hij met zijn aanhang terugkeerde van een bokswedstrijd. Marion Knight (31), mede-eigenaar van het hiphop-platenlabel Death Row Records, die bij Shakur in de auto zat, raakte licht gewond.

Van de daders ontbreekt elk spoor. De politie van Las Vegas klaagde dat ze bitter weinig medewerking kreeg van Shakurs gevolg. Zijn lijfwachten konden zelfs geen beschrijving geven van de auto van waaruit hij werd beschoten. Een afrekening in de rap-wereld wordt niet uitgesloten.

Dat zou niet de eerste keer zijn. Rap is gebaseerd op battles, een op zichzelf onschuldige vorm van verbale competitie waarbij rappers het tegen elkaar opnemen met hun rhymes. In die teksten pochen ze over hun eigen talenten en kleineren (dissen) ze hun rivalen. Ook Tupac Shakur had zo'n rivaal met wie hij zijn onenigheid op de plaat uitvocht: de 150 kilo wegende Newyorker Christopher Wallace alias 'Notorious Big'.

De laatste jaren gaat de oorlog ook buiten de studio door. In de Amerikaanse rap-wereld is een ware vete ontbrand tussen rappers uit Los Angeles en het Newyorkse deel van de rap-scene. Shakur werd eerder in november 1994 in Manhattan neergeschoten. De daders zijn nooit gevonden, maar Tupac verdacht rappers van de oostkust.

Een jaar later tekende Shakur bij het gangsterrap label Death Row Records in Los Angeles en verklaarde zo zijn 'California Love'. De verhoudingen verslechterden verder toen Tupacs nieuwe baas, Marion Knight, in het openbaar de Newyorkse platenvedette Sean 'Puffy' Combs over de hekel haalde.

Ook andere Death Row-artiesten als Tha Dogg Pound droegen bij aan de oostkust-westkust-controverse. In hun videoclip 'New York, New York' wandelden de rappers van Tha Dogg Pound als verwoestende reuzen dwars door de Big Apple. New York sloeg terug met 'L.A., L.A.' van de rapgroep Mobb Deep, waarin Tha Dogg Pound-rappers worden ontvoerd en gemarteld.

Tupac Shakur zelf liet zich evenmin onbetuigd. In een videoclip stond hij oog in oog met 'Pig' (gemodelleerd op Notorious Big) en 'Buff' (Sean 'Puffy' Combs). 'Pig' en 'Buff' werden ervan beschuldigd Shakur te hebben verraden en de gangsterrapper kwam verhaal halen. Op de B-kant, 'Hit'Em Up', beschuldigde Tupac de oostkust onverholen van hun betrokkenheid bij de eerste schietpartij.

Of de koude oorlog tussen beide Amerikaanse rap-scenes toen warm is geworden, is nog een open vraag.

    • Lara Ankersmit