Baldato leider Vuelta na spurtzege Malaga

ROTTERDAM, 13 SEPT. De Ronde van Spanje wordt in de eerste week gedomineerd door de sprinters. In de zesde etappe langs de boorden van de Middellandse Zee was Fabio Baldato de snelste van het peloton. De Italiaan van de MG-formatie loste Laurent Jalabert af als leider in het tussenklassement. Dankzij de bonificatieseconden had Baldato vanmorgen elf tellen voorsprong op de Fransman.

De zonnige etappe van Almeria naar Malaga werd gekenmerkt door een langdurige ontsnapping van de Italiaan De Renzo. Hij had een maximale voorsprong van bijna negentien minuten en was lange tijd virtueel leider. In de buurt van Malaga, in het zicht van de haven, werd De Renzo ingehaald door het voortrazende peloton. Baldato had het routeboek goed bestudeerd en fietste uit het wiel van de Rus Konisjev naar een dubbele overwinning.

Voor de rappe Baldato was het de vierde seizoenszege. De renner met het ringbaardje en de paardenstaart won onder meer de slotetappe in de Tour de France. Op de Champs-Elysées was hij destijds te sterk voor de Nederlander Jeroen Blijlevens, die gisteren wederom zijn meerdere moest erkennen in Baldato. Na zijn sprintzege van afgelopen woensdag moest de kleine Brabander gisteren genoegen nemen met een negende plaats.

De zesde etappe werd opgesierd door het meerijden van een Spaanse dame. Maria del Mar, uitgedost in professionele wielerkleding, bevond zich tijdens de eerste kilometers tussen het mannelijke gezelschap. Leden van de jury ontdekten de ongewenste gast en verzochten haar het peloton te verlaten.

Blijlevens raakte gisteren twee ploeggenoten kwijt. Bart Voskamp en Jesper Skibby werden getroffen door buikloop. Assistent-ploegleider Wijnands van TVM had juist in de tweede week op het duo gerekend, wanneer het terrein heuvelachtiger wordt. Voskamp won twee jaar geleden nog een zware bergrit in de Vuelta. In de Ronde van Frankrijk was hij deze zomer de sterkste in de etappe naar Hendaye.

De tegenvallers voor TVM in de Vuelta worden goedgemaakt door de terugkeer van de Belgische sprinter Johan Capiot. De 32-jarige renner reed de afgelopen twee seizoenen zonder veel succes bij het Italiaanse Refin. In Nederlandse dienst behaalde hij tussen 1988 en 1994 zijn grootste successen. Capiot won onder meer de Omloop Het Volk, Parijs-Tours en de Brabantse Pijl. De Belg zal zich richten op de voorjaarsklassiekers. Na de Deen Michaelsen is Capiot de tweede buitenlandse versterking bij TVM.

Een andere meevaller voor de ploeg-Priem is de prestatie van de Fransman Laurent Roux in de Ronde van de Toekomst. Hij won gisteren voor de tweede opeenvolgende keer een bergetappe. In het algemeen klassement bleef de Belg Glenn D'Hollander aan de leiding.